Misshandlad av polismannen

NYHETER

Poliser som misshandlar kvinnor ska bli av med jobbet.

Det är huvudregeln, enligt justitieminister Thomas Bodström.

Han är förvånad över att polismän som misshandlar kvinnor i stället får i uppdrag att utreda - våld mot kvinnor.

Foto: PRIVAT
VISAR SINA SKADOR Den här kvinnan från Västsverige blev misshandlad av en polisman.

- Det låter mycket märkligt att de skulle få arbeta med den sortens frågor, säger Thomas Bodström.

Samtidigt säger Bodström att det kan finnas omständigheter som gör att man kan fatta undantagsbeslut. Han nämner ringa misshandel som ett exempel, men vill inte kommentera saken mer i detalj.

Ringa misshandel

Ett exempel på vad som bedömts som ringa misshandel där polismannen fått behålla jobbet är följande:

"Polismannen har blivit angripen med strykjärn och då har han kastat omkull henne på golvet i avsikt att få henne att lugna sig. Han har muntligen hotat henne med misshandel, sparkat mot hennes ben, kastat omkull henne på köksgolvet och pressat sitt knä mot hennes bröstkorg när hon fortfarande låg på golvet. Han har sedan knuffat henne mot ett trappräcke så att hon ramlade omkull och hotat att bryta av hennes armar."

Annan arbetsuppgift

Siri Dannaeus är före detta riksdagsledamot för folkpartiet och satt som ledamot i Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd från 1996 till 1999. Även hon riktar skarp kritik mot det faktum att poliser som misshandlat kvinnor får arbeta med frågor som berör kvinnomisshandel.

- Det ska helt enkelt inte förekomma. Det finns så många ansvarsområden inom polisen så det kan inte vara svårt att hitta någon annan arbetsuppgift.

Tidigare:

Nneka Amu, Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM