Fem års utvisning för norsk kvinna

Kvinnlig sol-och-vårare dömd för flera brott

NYHETER

MALMÖ

Nu har svenskarna definitivt tröttnat på den 45-åriga norska bedragerskan.

Hon utvisas ur Sverige och alla övriga Schengenstater. De närmaste fem åren måste hon stanna i Norge.

I åtta år har kvinnan åkt omkring och lurat svenskar. Hon är dömd för bedrägerier även i Danmark och Norge.

- Hon är en kvinnlig sol-och-vårare, säger en svensk polis. En mycket parant dam, snygg och trevlig. Men också en slipad bedragerska som är expert på att dupera.

Hon är dömd för ett 30-tal brott i Sverige, de senaste i förra veckan. Då blev straffet fyra månaders fängelse - och utvisning i fem år.

Hon bodde på ett kloster i Skåne i flera dagar utan att betala för sig. Dessutom lurade hon till sig 2 000 kronor av en annan norska som bodde där.

Ett liv av lögner

Den 45-åriga kvinnans liv består av lögner. Hon har bland annat uppgett sig vara präst, begravningsentreprenör, sjuksköterska, läkare, kantor och misshandelsoffer.

Kvinnan söker oftast sina offer inom olika kyrkor. Hon berättar en historia som gör att människor tycker synd om henne och öppnar sina hem för henne.

I Uppsala träffade hon en kvinna på ett församlingsmöte som hon skulle få bo hos en tid. Några dagar senare försvann hon - och med henne smycken och matsilvret.

I Göteborg fick hon bo i en lägenhet som tillhörde ett dödsbo. Hon sålde allt som fanns i lägenheten - och lyckades även lura antikhandlaren att betala förskott på mer som hon lovade lämna in"

Många offer är män

Många av kvinnans offer är män. Hon flyttar in hos dem en tid och lurar dem på pengar. När hon inte får bo kvar längre anmäler hon dem för våldtäkt. Ett 20-tal svenska män har råkat ut för detta.

En begravningsentrepenör lurades att skjutsa henne till Oslo, hon sa att hon hade en avliden son där som skulle hämtas. I Oslo klev hon ur bilen - och tackade för skjutsen.

Någon fast adress har hon inte haft i Sverige under sina åtta år i landet, förutom under de perioder hon suttit i fängelse.

I Stockholm passerade hon en bilist som just fått parkeringsböter.

- Jag arbetar på p-bolaget, sa kvinnan. Ge mig 150 kronor så ska jag ordna så att du slipper böterna.

Mannen betalade. Och kvinnan försvann.

Nu ska hon sitta fyra månader i svenskt fängelse. Sedan får norrmännen se upp"

Pelle Tagesson