– Jag kände mig så dum

Victoria berättar om sin dyslexi

NYHETER

ÖREBRO

– Jag har själv gått i skolan och hört saker som gör ont ?

Kronprinsessan Victoria stod i går i en universitetsaula inför 300 personer samlade till seminarium och talade – öppet, pedagogiskt och glatt – om mobbning och dyslexi, sina egna läs- och skrivsvårigheter.

Foto: MATTIAS CARLSSON
PRINSESSKRAM Kronprinsessan Victoria pratade i går om både dyslexi, mobbning och sexuella trakasserier.

– Bokstäverna hoppade. Alla skrattade. Tidigt fick jag veta att det inte var mitt fel. Ändå hade jag svårt att acceptera det. Jag kände mig så dum.

Efteråt berättade Victoria för mig:

– Jag har tidigare någon gång i en intervju talat om min dyslexi men aldrig förr har jag gjort det från en scen inför publik.

”Man hörde dumheter”

Något senare talade kronprinsessan Victoria med oss reportrar som i Örebro följde konferensen ”Vänskap vinner, om mobbning och kränkande behandling i skolan” även om sina erfarenheter av sexuella trakasserier.

Kronprinsessan hade visats runt på en elevutställning i universitetsbiblioteket och visat intresse för en monter som belyste problemet med skändande tilltal och sexuellt laddat språkbruk: alla känner till hur pojkar på skolgården skriker ”hora” efter flickor.

Var kronprinsessan själv under sin skoltid utsatt för sexuella trakasserier?

– Ja, man hör sådant. Det fanns de som inte kände skiljelinjen.

Drabbades kronprinsessan själv av den där typen av språkbruk?

– Det kommer jag inte ihåg. En del dumheter sas nog som skämt.

Det var den 25-åriga kronprinsessans första arbetsdag efter ett långt sommarlov på Solliden, med golf och årets mest uppmärksammade love story, den med Daniel Westling.

Konferensen – med dess närvaro av professorer och statsråd – sågs av hovet som en seriös nystart för kronprinsessan. Redan för ett år sedan hade konferensens arrangörer sänt sin inbjudan.

Mobbningen i skolorna har ökat drastiskt. Av de 1,2 miljoner barn och ungdomar som nästa vecka kommer till skolan blir fler än 100 000 mobbade Föredragens omkväde: ”Ingen ska behöva känna sig ängslig, ingen ska ha ont i magen.” Och: ”Mobbning är inte en konflikt. Det är ett övergrepp.”

Allvaret fortsätter. I dag delar kronprinsessan på Nybrokajen i Stockholm ut Junior Water Prize och i morgon deltar hon i öppnandet av ”Policy on dyslexia” i Uppsala.

Berättade med humor

Till Örebros knappt färdigbyggda universitet kom Victoria i kort pionröd linneklänning över sommarbruna ben och med håret i knut. Inför mobbningskonferensens åhörare talade hon med fasthet om att ”alla har samma och lika värde”.

Sina egna läs- och skrivsvårigheter behandlade Victoria med saklighet och nästan humoristiskt.

Bara när hon talade om skoltidens sexuella trakasserier hade hon en antydan till rodnad på kinderna.

Staffan Heimerson