200 000 flyr från vattenmassorna

Minst 94 döda i värsta över-svämningarna på hundra år

1 av 2 | Foto: AP
De historiska delarna av Prag hotas av översvämningen.
NYHETER

Vattnet stiger med 20 mm varje kvart i Prag.

Tidigare evakuerades 50.000 pragbor undan de hotande vattenmassorna. Ytterligare 150 000 tjecker har fått fly från sina hem.

Mer regn är på väg och läget väntas bli värre.

Runt om i Centraleuropa flyr fortfarande hundratusentals människor undan störtregnen och översvämningarna.

På onsdagseftermiddagen hade dödssiffran stigit till 94, inklusive de närmare 60 personer som omkommit i Ryssland, uppger nyhetsbyrån AP.

Nio personer har hittills omkommit i översvämningarna i Tjeckien.

374 mm på 36 timmar

Gränsområdet mellan Tyskland och Tjeckien drabbades värst. Där föll 374 mm regn på 36 timmar.

I hela Tjeckien har sammanlagt omkring 200 000 människor evakuerats från sina hem undan den värsta översvämningen på mer än 100 år.

Läget i Prag var spänt på tisdagen. Man väntade då på den flodvåg som är på väg efter att dammluckorna i floden Vltava hotat att sprängas och därför öppnats.

Under eftermiddagen steg vattnet med 20 mm varje kvart och de som kunde lämnade staden.

Det är högsäsong för turismen och två av de största hotellen, Intercontinental och Four Seasons, tvingades evakuerade samtliga gäster.

"Alla har vatten i källaren

- Mina arbetskollegor avbryter arbetsdagen för att kunna komma hem och pumpa vatten. Vissa har hela gräsmattor under vatten och så gott som alla har vatten i källaren, berättar Daniel Fors, svensk som jobbar i Prag.

- Evakueringen är i full gång. Folk springer med sandsäckar hela tiden och bara ett par broar är öppna. Träd flyter förbi men tack vare stor insats av kranförare så stoppas de upp bra.

50.000 evakuerade i Prag

Borgmästaren i Prag manade alla som kunde att genast ta sig bort från den äldre delen av staden, som ligger lågt, och sammanlagt 50.000 människor evkuerades.

Omkring 15 000 brandmän, poliser och andra räddningsarbetare arbetade på onsdagsmorgonen i staden, genom att bygga vallar och fylla sandsäckar. Regeringen förklarade på tisdagen att undantagstillstånd råder.

Bankerna hade då redan stoppat alla kontantautomater.

- Bankerna har stängt alla sina system så bankomater och betaltjänster fungerar inte. Nu är det kontanter som gäller, säger Daniel Fors.

Österrike hårt drabbat

I Salzburg i Österrike, som förklarades som katastrofområde redan på måndagen, paddlade människor omkring i kanot på gatorna. Tusen hus beräknades stå under vatten och sammanlagt har minst 60.000 österrikare drabbats.

Vattennivån i staden hade då slutat stiga och hoppfulla pekade på att nivån sjunkit något.

Floden Donau, som normalt är cirka två meter djup, hade på vissa ställen stigit till 13 meter. Där kallade Röda Korset ut hjälparbetare för att bygga vallar mot vattnet som dränkt flera byar.

I andra delar av Österrike har 8.000 militärer kallats ut för att röja i förödelsen efter störtfloden.

I både Österrike och Tyskland var ännu på tisdagen tusentals personer instängda i sina hem, som omringats av vatten.

Ovädret och regnen fortsätter och rör sig nu mot Polen och Ungern, där invånarna bävar inför skyfallen.

Webb-tv: Se bilder från översvämningarna.

Susanna Vidlund, Caroline Olsson