Ta en öl och lev längre

Det skyddar mot stroke, demens och diabetes

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
SKÅL FÖR HÄLSAN Öl är nyttigare än vin för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Öl skyddar också mot stroke, demens och diabetes enligt en professor i Dallas, Texas.Men det duger inte att hälla i sig en sexpack om dagen. Gränsen går vid två flaskor per dag för män och en flaska om dagen för kvinnor.
NYHETER

LONDON

Öl gör dig friskare.

Öl skyddar mot flera av de mest dödliga sjukdomarna.

Fast det går inte att klämma en sexpack om dagen. Men två flaskor går bra enligt experterna.

Professor Norman D Kaplan vid University of Texas southwestern medical center i Dallas i USA har forskat i 40 år kring orsaker och behandling av högt blodtryck.

Bättre än vin

Under det arbetet har han även studerat hur måttliga mängder alkohol påverkar hälsan.

- Öl har lika bra eller bättre effekter än vin för hälsan, säger han i Wall Street Journal.

Han refererar bland annat till två olika studier. Den första, där 70 000 sjuksköterskor undersökts, visade att de som drack måttliga mängder öl hade lägre blodtryck än de som drack vin eller sprit.

Bättre för hjärtat

En undersökning bland 128 000 personer inom sjukvårdsprogrammet Kaiser Permanente i USA visade att de som drack öl visade en tredjedel lägre risk att drabbas av kranskärlssjukdomar jämfört med de som drack vin eller sprit.

Skydd mot sjukdom

Men öl är skyddar också mot stroke, demens och diabetes.

Eric Rimm, som är biträdande professor vid Harvads medical school of public health, håller med Norman Kaplan och refererar till en studie som visade att de som drack måttliga mängder öl minskade risken att få diabetes med en tredjedel jämfört med de som inte drack alls.

Att öl är bra mot demens och hjärtsjukdomar beror på att det ökar nivåerna av "det goda kolesterolet" som skyddar mot de sjukdomarna, enligt professor Kaplan.

Öl är till och med bra mot benskörhet - eller det ökar snarare densiteten i benen.

- Men hur är inte riktigt klarlagt, säger Norman D Kaplan.

Högst två flaskor

Och så är är det där med hur mycket man ska - eller får - dricka.

Hälsoexperter rekommenderar att män dricker högst två flaskor öl om dagen, kvinnor bara en.

Dricker man ett sexpack om dagen så är det direkt farligt. De hälsoeffekter som måttligt öldrickande ger försvinner och i stället ökar riskerna för cancer, leverskador och stroke.

Och så blir man tjock.

(Dock max två per dag!)

Leif Kasvi