Rekordmånga rån på Göteborgskalaset

Åtta rånade natten mot onsdagen

NYHETER

I samband med Göteborgskalaset fick polisen mycket att göra. Rån, knivhot, bråk, fylleri och stökigheter fick avsluta festligheterna.

Åtta kalasfirare rånades i Göteborg under natten. Totalt har 26 personer rånats under Göteborgskalasets första fem dygn. Det är ett rekordstort antal. Förra året inträffade tio rån.

- Vi fick in åtta anmälningar om personrån på två timmar. I år har vi haft förhållandevis många rån, säger Bosse Andersson som är vakthavande befäl hos Göteborgspolisen.

Efter kalaset började stöket

Det var när Göteborgskalaset stängde som de värsta oroligheterna satte igång. Enligt polisen drog ungdomsgäng ut i staden och rånade folk, totalt åtta personer. Även offren var unga.

- Rånarna var ute efter mobiler och pengar. När en grupp på fem till sex personer kommer fram och frågar efter pengar vågar ingen säga nej. De behöver inte ens vara beväpnade, säger Bosse Andersson.

Endast en misstänkt rånare greps, en 21-årig man som nu är anhållen. Offret uppgav att mannen ska ha varit beväpnad med en s k butterflykniv men någon sådan kunde inte hittas.

- Vi har haft spanare ute under veckan och de har hyfsad koll. Fler personer kan komma att gripas, säger Bosse Andersson.

Minst ett tiotal personer greps under natten, misstänkta för olika brott. För att klara natten fick tjänstgörande poliser förstärkning.

Först vid femtiden på morgonen var det lugnt i staden igen.

Susanna Vidlund