"Vattnet stiger som en våg i flodsystemen"

Aftonbladets reporter Staffan Heimerson chattar om översvämmningarna.

NYHETER

Den stora flodvågen i Moldau som svämmat över gatorna i Prag har nått sin kulmen.

Men även i floderna Donau och Oder svämmar vattnet över och risken finns för nya katastrofer.

Staffan Heimerson är på resa i de översvämmningsdrabbade områdena i östra Europa.

Staffan Heimerson säger: Nu kan ni chatta med mig som lämnar överesvämmade städer längs floden Moldau och är på väg till den sannolikt ännu större katastrofen vid Donau.

Errol säger: Stiger vattnet fortfarande?

Staffan Heimerson säger: Vattnet stiger i Moldau norra delar, där floden ringer in i Elbe. Vattnet stiger i Elbe vid staden Dresden i Tyskland.

Errol säger: Har du märkt någon plundring av butiker och liknande?

Staffan Heimerson säger: Ingen känd utbredd plundring förekommer. Men jag har just varit i en tjeckisk småstad och poliser är utposterade vid infarten till alla översvämmningsdrabbade områden för att hindra plundring.

malin säger: hur länge beräknas vattnet stiga?

Staffan Heimerson säger: Vattnet stiger inte längre i Prag, men i andra flodsystem rör sig stigningen som en våg mot havet. Donaus vatten kan stiga först i Österrike, sedan i Ungern, sedan i Serbien och sedan i Rumänien i flera dagar till.

Alexandra säger: hur är vädret där nu?

Staffan Heimerson säger: Jag är i distriktet Böhmen och skaldade just en rad till morgondagens reportage i pappers-Aftonbladet: Efter regn kommer solsken. Det lättar upp.

Grumme säger: Hej! Två av mina vänner ska åka till Slovakien om ett par veckor. Finns det någon risk att deras resa kan vara i farozonen, eller påverkas negativt på annat sätt p.g.a. skyfallen i Prag?

Staffan Heimerson säger: Nej. Visserligen rinner Donau genom Slovakien. Men inga oroande raporter har kommit därifrån. Och det torkar upp på några dagar.

Fia säger: Hur har dom det med dricksvatten?

Staffan Heimerson säger: I Prag slogs bitvis el och telefon ut. Men inga rapporter har kommit om förorenat dricksvatten.

Annie säger: De klassiska historiska områdena, hur ser det ut med dom? Judiska kyrkogården t ex - klarar den sig?

Staffan Heimerson säger: Det är gamla staden i Prag, inklusive de judiska områdena som är de svårast drabbade. Men observera: Det är bara gatorna längs floden som har svämmat över. Husen skyddas med sandsäckar.

Peter Hermansson säger: Hur lång tid kan det ta innan allt vatten rinner bort, förutsett att det slutar regna?

Staffan Heimerson säger: I Prag har det slutat regna. Av det jag ser under min resa i städer utanför Prag, där flera meter högt vatten sjunkit tillbaka, städar människor upp fort, fort, fort. Min gissning: Om jag kommer tillbaka om tio dagar märks inte katastrofen som varit.

västerås säger: Har du hört nått om hur det är i Wien?

Staffan Heimerson säger: Vet ej säkert. Men har inte hört larmrapporter. Om du frågar mig sent i kväll ska jag veta, får då är jag där.

lennart säger: Hur långt upp i Tyskland finns översvämmade områden?

Staffan Heimerson säger: När det gäller Elbe är det än så länge kring Dresden men högvattnet rör sig norröver. Floden Oder är också översvämmad och vattnet rör sig mot Östersjön.

kjelle säger: kan även Kroatien drabbas? Dotter där på semester.

Staffan Heimerson säger: Kroatien har inga flodsystem av den här arten. Min diagnos är: simma lugnt.

andreas_gbg säger: Finns det någon orsak att katastrofer är mer vanliga nu än förr?

Staffan Heimerson säger: Vadå vanligare nu än förr? Förra gången det här hände var 1890. Men du har rätt i en punkt i din fråga – kalhyggen kan bidra till att vatten rinner för fort ned i floddalarna.

natalie säger: Hej, är det mycket turister som fått åka hem???

Staffan Heimerson säger: Många turister i Prag evakuerades från hotellen i Gamla stan. Många valde att avsluta sin semester när museer och ölhallar tillfälligt har stängt.

Gudrun säger: Hur stora materiella skador har det blivit på de gamla stadsdelarna i Prag?

Staffan Heimerson säger: Skadorna är hittills inte skakande stora. Ingenting riktigt kulturellt värdefullt har gåttb till spillo. Men det är klart att det är synd att en ö i Moldau är helt översvämmad, att pontoner och restauranger är helt översvämmade, att källare vattenfyllts.