”Högst 20 barn i dagisgrupperna”

Lars Leijonborg (fp) vill införa maxgrupper i barnomsorgen

NYHETER

Folkpartiledaren Lars Leijonborg tycker att dagisgrupperna blivit för stora och vill därför att de ska begränsas.

- Kvaliteten tar stryk. Maxtaxan måste följas av maxgrupper, säger han.

Förslaget om begränsning av dagisgruppernas storlek är en av huvudpunkterna i det så kallade ”välfärdsmanifest” som förre folkpartiledaren Bengt Westerberg presenterar på torsdagen.

- Barn måste få kosta. Om man är angelägen om detta så måste man prioritera det, säger Lars Leijonborg.

Förslaget innebär i korthet att gruppernas storlek begränsas till max 14-15 i småbarnsgrupperna, och 18-20 i grupperna för lite äldre barn.

Kostar två miljarder

Förslaget beräknas kosta 1-2 miljarder kronor att genomföra. Reformen ska enligt Bengt Westerbergs arbetsgrupp finansieras genom minskade kostnader för långtidsjukskrivna.

- Det innebär hårdare regler i den meningen att man måste hjälpa människor tidigare och garantera att de får sin rehabilitering, säger Bengt Westerberg.

- Om man tar fram en rehabiliteringsplan så måste man också se till att de får rehabilitering inom kort tid. Om man inte hittar det inom det egna länet så måste man söka rehabilitering i nåt annat län.

"Inte trovärdigt"

Utbildningsminister Thomas Östros är skeptisk till folkpartiets förslag.

- Det är väldigt viktigt att vi får minskande barngrupper på dagis. Men de de förslag jag har sett idag har ingen som helst trovärdighet, säger han.

- I konkret politik är vår vison att lägga förslag ute i kommunerna som gör att barngrupperna minskar. Som exempelvis i Stockholm där man lagt förslag om att minska grupperna med två barn - men blivit nedröstade av borgarna.

Fler partier föreslår samma sak

Folkpartiets förslag är emellertid inte unikt i årets valrörelse.

I Vänsterpartiets valprogram står begränsning av dagisgrupperna som en av de nio punkterna: tre anställda på 15 barn, och max tolv barn i småbarnsgrupperna.

Kristdemokraterna har i sitt valmanifest föreslagit att dagisgrupperna ska minskas. Enligt förslaget ska kommunerna själva ska få besluta storleken.

Miljöpartiet har föreslagit en begränsning på 16 barn för barn mellan tre och fem år. För riktigt små barn vill mp se en begränsning på max elva barn.

Fredrik Rundkvist