Porrbranschen i startgroparna för 3G

Har skrivit avtal med danska mobiloperatörer

NYHETER

Snart öppnas en ny marknad för pornografibranschen. Den nya generationens mobilnät gör det möjligt att se porrfilm i mobiltelefonen. I Danmark har operatörerna redan skrivit kontrakt med porrfilmstillverkare i USA.

Tredje generationens mobilnät gör det möjligt att överföra filmer till mobiltelefoner. I Danmark förbereder sig mobiloperatörerna för fullt för den nya tekniken som väntas inbringa miljontals kronor.

Firman Tele Team Work har redan skaffat kontrakt med en amerikansk porrfilmsleverantör som ägnar sig åt att tillverka korta scener som anpassats för mobiltelefoni.

– Vi vill vara förberedda även om det dröjer innan nätet är utbyggt och folk har möjlighet att köpa de rätta telefonerna, säger Benny Nielsen på Tele Team Work till den danska tidningen BT.

Korta filmsekvenser

Eftersom det väntas bli ganska dyrt att ladda ner film via de nya mobilnäten är filmsekvenserna korta.

– Vi klipper små scener ur en längre porrfilm så att folk kan få en upplevelse på ett par minuter, säger Nielsen.

Vodafone som är en av de operatörer som utvecklar de nya mobilnäten i Sverige, har inga planer på att tillhandahålla porrfilm.

– Våra kunde får surfa runt och använda de tjänster de vill men vi ser ingen anledning till att koppla något sådant till våra kanaler, säger Anders Jensen som arbetar med nya affärslösningar på Vodafone.

Utbyggnaden av 3G-nät i Sverige dröjer troligen ännu ett par år. Teleoperatören Orange meddelade nyligen att de vill senarelägga utbyggnaden till årsskiftet 2006/2007.

Ulrika Nordin