Svenskar oroliga för sina anhöriga i Prag

Tågluffare fast när tågen ställs in

NYHETER

Svenska ambassaden i Prag får ta emot samtal från oroliga svenskar som har anhöriga som befinner sig i staden. Men enligt ambassaden har det inte kommit in några rapporter om skadade svenskar.

Eftersom många tåg har blivit inställda är det även svårt att ta sig från Prag och flera tågluffare har hört av sig till den svenska ambassaden för att få hjälp.

- Vi har haft en del påringningar, bland annat från tågluffare som vi har hjälpt ekonomiskt så de kan köpa en flygbiljett och på så vis kunna ta sig hem, säger Erik Lindfors som är ambassadråd till aftonbladet.se.

Pragborna har även drabbats av strömavbrott och på onsdagen kommer fler att bli utan elförsörjning.

Barriärer hotas av vattennivån

Barriärerna som hittills har lyckats hålla vattenmassorna borta något sånär kommer inte att hjälpa länge till.

- Vattnet når nästan upp till barriärens kant nu. Sedan kommer vatten upp genom avlopp och brunnar. Bland annat har Nationaloperans källare översvämmats, berättar Erik Lindfors.

Som tur är ligger den svenska ambassaden högt uppe. De danska och norska ambassaderna är dock utrymda och de har sökt sin tillflykt till den svenska.

- Vi har en nordisk ambassad just nu, säger Erik Lindfors lite skämtsamt.

Utrymda hus vaktas av polisen

Enligt honom har vattennivån de senaste fem timmarna höjts med ungefär en decimeter.

På onsdagen fortsatte evakueringarna och de som befinner sig i Prag uppmanas av myndigheterna att lämna sina hus om det krävs och att ta med sig så lite som möjligt.

- Läget är fortsatt allvarligt men just nu är det uppehållsväder. Solen tittar till och med fram och det känns nästan absurt, säger Erik Lindfors.

Poliser vaktar de utrymda husen så att inte bostäderna ska plundras på människors tillhörigheter.

Susanna Vidlund