Per, 39, måste fly från sitt hus

NYHETER

PRAG

40 000 Pragbor, bosatta i den mest katastrofutsatta delen i den historiska innerstaden, lät sig motvilligt evakueras i går eftermiddag.

En av dem var 39-årige Per Hansson från Malmö.

Foto: MATTIAS CARLSSON
Svensken tar det lugnt Tjeckerna överdramatiserar översvämningen, tycker Per Hansson, 39, som tvingades lämna sitt hem i centrala Prag i går.

Med sin österrikiska flickvän Nina, hunden Grace och tre kollin lämnade han sin lägenhet på gatan Parizka, ett kort stenkast från Gamla stans berömda torg med alla dess romantiska spiror och torn.

Per klev över en barriär av vita sandsäckar för att förflytta sig till en nödbostad.

Han är inte orolig

Han gjorde det med lugn och var inte bilden av en man som panikartat flydde undan vattenmassorna. Han tittade sig över axeln mot sin fastighet och sa:

- Jag bor på tredje våningen. Jag tror inte att vattnet tar sig dit upp. Men det finns en övernattningslägenhet på firman jag jobbar på och den kan jag använda några dagar tills normaliteten återvänder.

Per Hansson är sedan fem år tillbaka fastighetsmäklare i Prag och har en något bister och luttrad syn på sina grannar i miljonstaden:

- Tjeckerna har en dramatisk ådra. Därför upplevs sådana här händelser så intensivt. Alla spelar med.

Åldringarna grät

För andra var evakueringen inte lika lätt. Åldringar leddes gråtande in i bussar som tog dem till nödbostäder i stadens högre belägna delar.

Kollektivtrafiken i Prag gjordes avgiftsfri för att underlätta för alla dem som måste flytta. Butiksägare befarade att deras affärer skulle utsättas för plundring.

Och från Prags zoologiska trädgård hördes hjärtskärande skrin av protest då aporna som räddades undan den hotande flodvågen.

Staffan Heimerson

ARTIKELN HANDLAR OM