Vattnet hotar dränka Prag

Katastrofen i Mellaneuropa har tagit 94 liv

1 av 6 | Foto: AP
MAKTLÖSA MOT MOLDAU Pragbor och turister ser hur floden Moldau växer minut för minut och rusar fram med 20 gånger större hastighet än normalt. Delar av Prags gamla stad har hamnat under vatten och flera konstskatter och gamla böcker har förts i säkerhet
NYHETER

PRAG

Stora delar av Europas vackraste stad, Prag, lades i natt under vatten i den värsta översvämnings- katastrofen på hundra år.

Den har hittills skördat minst 94 människoliv i Mellaneuropa, varav nio tjecker.

Vid Narodniteatern, ett barockpalats, stod Karol Dusek, och jag såg honom i skymningen luta sig över ett järnräcke och stirra ner i floden Moldaus svarta vattenvirvlar. På bräcklig engelska ville han göra sig förstådd.

- Det här är inte bad, sa Karol Dusek. Det är fucking bad!

Vatten, vatten, vatten!

Han stirrade ner i vatten som timme för timme steg underifrån och här och var bröt genom fördämningarna och förvandlade gator i Staré Mesto, Gamla stan, till kanaler. Samtidigt kom vatten uppifrån. Envist fortsatte regnet.

- Voda, voda, voda!, stönade den tjeckiska skådespelerskan Claudia Neumann och gjorde en dramatisk gest mot både flod och himmel.

- Vatten, vatten, vatten! Det är straffet för att människor inte låter sina hjärtan fyllas av kärlek.

Floden forsade fram i en hastighet 20 gånger större än sin normala. I vattnet virvlade pontoner som slitit sig och halvt sänkta båtar, och jag förvånades över ingenting förrän jag såg vågarna vräka en kolonistuga in i ett brofundament.

Samma som 1890

På kajen rusade räddningsfordon med blåljus fram. Militärgrå helikoptrar smattrade i luften. Bandvagnar stod redo att rycka ut om katastrofen växer.

Den är, säger meteorologisk expertis, resultatet mera av en slump.

Miljöaktivister hävdar, att skövlingen av skogar förvärrar översvämnings- katastrofen. Men Pragbor som kan sin historia vet att situationen var densamma år 1890.

Störtregn som motsvarar fyra månaders normal nederbörd har drabbat Tjeckien de senaste sex dagarna. Elektriciteten har slagits ut i många stadsdelar.

Prag - förföriskt vackert i gotik och barock - är rikt på konstskatter och emotionella och historiska minnesmärken som den judiska kyrkogården. Många av dem hotas. Den smala men stiliga och utsmyckade Karlsbron, byggd redan 1357, som förbinder de båda äldsta stadsdelarna på var sina sida av floden, spärrades av. En gul kran baxades upp med vilken sedan stora föremål, som fastnade i bropelarna, hivades upp.

Bibliotekarier förde bokskatter i säkerhet.

Hårt slag mot turismen

Turistnäringen på ett av Europas mest romantiska resmål har under en veckas regn slagits i spillror. Kapitan Stefan som leder utflykter på den annars så stillsamma Moldau tittade ut över de ursinniga vattenmassorna och sa:

- Efter det här är turistsäsongen över för gott.

Men i centrum arbetade volontärer med att rädda så mycket som det gick att rädda. Ivrigt fyllde de vita säckar med sand som sedan placerades framför dörrar och källarfönster.

- Varje säck väger 30 kilo, sa en volontär. Efter att ha burit 800 säckar på ryggen kan jag skippa gymmet den här veckan.

Staffan Heimerson, Susanna Vidlund