”Vi behöver mindre reglering – inte mer”

Moderat attack mot folkpartiets dagisförslag

NYHETER

Moderaterna sågar folkpartiets förslag om maxgrupper på dagis.

Chris Heister, moderaternas vice ordförande, säger att folkpartiet har en övertro på centrala beslut – men att hon inte är förvånad över utspelet.

- Det är inget som förvånar en när det är valrörelse, säger Chris Heister till aftonbladet.se.

När förre folkpartiledaren Bengt Westerberg på torsdagen presenterar partiets ”välfärdsmanifest” är en av huvudpunkterna att dagisgruppernas storlek ska begränsas.

- Barn måste få kosta. Om man är angelägen om detta så måste man prioritera det, säger Lars Leijonborg.

Förslaget innebär i korthet att gruppernas storlek begränsas till max 14-15 i småbarnsgrupperna, och 18-20 i grupperna för lite äldre barn.

Flera av riksdagspartierna är inne på samma linje. Men folkpartiet stöter också på rejäl patrull – från tilltänkta regeringspartnern moderaterna.

- Det är inte mer reglering som behövs, utan mindre, säger Chris Heister.

- Det kan inte vara min uppgift att i riksdagen bestämma hur varje barngrupp ska se ut på varje barnstuga.

Moderaternas svar på problemen inom barnomsorgen är att minska trycket på de kommunala alternativen. Detta ska ske genom större valfrihet för föräldrarna och nya möjligheter för personal som vill driva i egen regi.

- Det var vad jag förstår också folkpartiets åsikt före sommaren, säger Chris Heister.

Kostar två miljarder

Folkpartiets förslag beräknas kosta 1-2 miljarder kronor att genomföra. Reformen ska enligt Bengt Westerbergs arbetsgrupp finansieras genom minskade kostnader för långtidsjukskrivna.

- Det innebär hårdare regler i den meningen att man måste hjälpa människor tidigare och garantera att de får sin rehabilitering, säger Bengt Westerberg.

- Om man tar fram en rehabiliteringsplan så måste man också se till att de får rehabilitering inom kort tid. Om man inte hittar det inom det egna länet så måste man söka rehabilitering i nåt annat län.

”Ingen trovärdighet”

Utbildningsminister Thomas Östros är skeptisk till folkpartiets förslag.

- Det är väldigt viktigt att vi får minskande barngrupper på dagis. Men de förslag jag har sett idag har ingen som helst trovärdighet, säger han.

- I konkret politik är vår vision att lägga förslag ute i kommunerna som gör att barngrupperna minskar. Som exempelvis i Stockholm där man lagt förslag om att minska grupperna med två barn - men blivit nedröstade av borgarna.

Flera partier eniga

Folkpartiets förslag är emellertid inte unikt i årets valrörelse.

I Vänsterpartiets valprogram står begränsning av dagisgrupperna som en av de nio punkterna: tre anställda på 15 barn, och max tolv barn i småbarnsgrupperna.

Kristdemokraterna har i sitt valmanifest föreslagit att dagisgrupperna ska minskas. Enligt förslaget ska kommunerna själva ska få besluta storleken.

Miljöpartiet har föreslagit en begränsning på 16 barn för barn mellan tre och fem år. För riktigt små barn vill mp se en begränsning på max elva barn.

Mattias Lundell, Fredrik Rundkvist