Storm kan förvärra vattenkatastrofen

70 000 människor evakuerade från Prag

NYHETER

Prag har fått några timmars andrum under vattenkatastrofen.

I Tyskland har problemen bara börjat – i dag har fem människoliv krävts och 20 000 har nu tvingats lämna sina hem.

Katastrofen i Mellaneuropa har nu krävt 95 människoliv.

Vattnet kantas av personliga tragedierna. I tjeckiska Pisek omkom en 81-årig man som in i det sista vägrade lämna sitt hem, i tyska Dresden omkom en person vid en misslyckad helikopterräddning, en 80-årig man drunknade i sin vattenfyllda källare och en 70-årig man sveptes med flodvågorna.

Värsta översvämningen på 100 år

Mitt i tragiken fick Pragborna dra en suck av lättnad – och skicka en hoppets tanke om att den värsta översvämningskatastrofen på över 100 år kan vara på väg mot sitt slut. Räddningsarbetarna som kämpat för att förstärka sandsäcksvallen fick se solen. Men faran är inte över – risken för en storm oroar. Om vattenmassorna kommer igenom barriären av sandsäckar riskeras den gamla staden. Onsdagskvällen kan därför bli en ny prövning.

Och hundratusentals tjecker har redan flytt vattenmassorna. Enligt AP har 70 000 människor lämnat miljonstaden Prag under en och en halv veckas störtregn.

Medan molnen lättar över Prag rasar vattenmassorna med förnyad kraft längs tyska Elbe. Under torsdagen låg vattennivån på sju meter, vilket är fem meter över den normala. På torsdagen riskerar nivån att höjas till elva meter. Meteorologer säger i kväll till tyska Der Spiegel att översvämningarna kommer att förvärras.

”Bara början”

- De nuvarande situationen i östra Tyskland är bara början, säger meteorologen Jörg Kachelmann.

Tyska Sachsen riskerar att drabbas hårt när flodvågorna fortsätter rinna nedåt. På många platser evakuerades människor, på andra kom de som fick fly under gårdagen tillbaka.

- Allting är förstört och täckt av lera, säger Ludmilla Palmtag till AP.

Svårast drabbad är staden Dresden. Under onsdagen omkom fem och det berömda operahuset Semper-Oper och Zwingerpalatset översvämmades tillsammans med en rad andra byggnader.

Frivilliga kämpar för att med sandsäckar lykas stoppa vattnet från att göra mer skada. Och förbundskansler Gerhard Schroeder förklarade i dag att återuppbyggningen är en nationell angelägenhet.

Donau fortsätter att stiga

Grannlandet Österrike har också fortsatt plågas av regnen. Minst sju människor har hittills omkommit i översvämningarna i Österrike. Och Donau fortsätter att stiga.

Delar av Wiens hamn ligger under vatten och gator har börjat fyllas. Ute i floden dränktes en liten ö full av restauranger och parkområden av vattnet. Samtidigt finns tecken på att situationen är på väg att vända. Den nationella vädertjänsten uppger att de ihållande regnen kan vara över.

Ryssland är dock fortsatt hårdast drabbat. Med ett nytt dödsoffer på onsdagen är siffran nu uppe på 59. De flesta omkom dock förra veckan vid Svarta havet och nu hotar nya stormar regionen.

Mattias Lundell