Disko minskar ungdomsbrott

Stockholm satsar på lugn avslutning av sommarlovet

1 av 2 | Foto: MATS STRAND
FULLT - UTAN ALKOHOL Dagarna före skolstart satsar Stockholms stad bland annat på ett ungdomsdisko i Gallerian. - Vi kan se att ungdomsbrottsligheten har minskat kraftigt de senaste åren under den här perioden, säger Roger Ticoalu, projektchef för Sommar 2002.
NYHETER

Disko, sport och kulturevenemang.

Så ska Stockholms stad minska ungdomskriminaliteten dagarna före skolstart.

Sommar 2002, som projektet heter, håller på i fem dagar och bjuder på en rad olika aktiviteter som nattbio, sambafotboll och olika typer av workshops.

För de äldre ungdomarna anordnas också ett disko i Gallerian. Där gäller strikt alkohol- och drogförbud. De som bråkar inne på diskot åker ut på en gång.

Visar resultat

Enligt Stockholms stad och Sommar 2002 har satsningen haft effekt tidigare år.

- Vi kan se att ungdomsbrottsligheten har minskat kraftigt de senaste åren under den här perioden. I en Stockholmsförort har till exempel rån bland ungdomar minskat från omkring tjugo 1999 till noll 2001, säger Roger Ticoalu, projektchef för Sommar 2002.

Peter Ågren, poliskommissarie i Klara polisdistrikt, har arbetat länge med ungdomar. Han tycker att det är vanskligt att dra för stora växlar på ungdomssatsningen.

- När många vuxna är ute är det klart att det blir mindre bus. Men för att kunna ändra en trend behövs det mer långsiktiga insatser.

Fler vuxna behövs

Han får medhåll av Fredrik Sneibjerg, engagerad medlem och före detta vice ordförande i Farsor och morsor på stan.

- Det som behövs är fler ungdomsgårdar och fler vuxna som engagerar sig. Tänk vad lugnt det skulle bli om bara en procent av dem som tittar på Bingolotto ville engagera sig, säger han.

Både Ågren och Sneibjerg tycker att Sommar 2002 är ett bra initiativ. Men de är överens om att evenemanget inte når ända fram till de ungdomar som verkligen är kriminellt belastade.

Drar runt på stan

- De som har druckit eller bråkar får inte vara på ungdomsdiskot. De drar i stället runt på stan i gäng.

- Men om jag ska vara krass så är det bättre att ha en hel tunna med fina äpplen än att låta några dåliga äpplen förstöra hela tunnan. Det är festens baksida, säger Fredrik Sneibjerg.

Viktoria Martinsson