Jättelyft för Leijonborg

Förtroendet för folkpartiledaren ökar starkt i Aftonbladet/Sifos stora förtroendegallup

1 av 7
NYHETER

En månad före valdagen gör Lars Leijonborg ett jätteryck i Aftonbladet/Sifo.

Andelen väljare som har stort eller mycket stort förtroende för folkpartiledaren ökar med hela sex procent-enheter.

För ett år sedan slogs Lars Leijonborg för sitt politiska liv. Ledande folkpartister, bland andra förre partiledaren Per Ahlmark, ville ge honom sparken.

Men Leijonborg kämpade emot - och omvaldes enhälligt som ordförande.

Men sedan gick det trögt. Månad efter månad låg folkpartiet farligt nära 4 procent i opinionsmätningarna, den röstandel som avgör om man får sitta kvar i riksdagen.

Medvind för fp

Men den här veckan ser det ut som om partiet fått ett genombrott. Enligt Sifos senaste partisympatimätning skulle 6,2 procent rösta på folkpartiet om det vore val i dag.

Det var den högsta siffran på länge.

I Aftonbladet/Sifos nya mätning av förtroendet för partiledarna fortsätter medvinden för Lars Leijonborg. I dag har 20 procent stort eller mycket stort förtroende för honom jämfört med 14 procent i påskas.

Uppgången beror sannolikt på att partiet nu målmedvetet satsar på vardagsnära frågor.

De senaste veckorna har folkpartiet tagit itu med frågor som människor - men sällan politiker - diskuterar. Mobiltelefoner i skolan, storleken på barngrupperna på dagis, klotter, invandring.

Göran Persson (s) 58 % - 3

Jämfört med läget en månad före förra valet har Göran Persson i dag ett guldläge. Då hade 38 procent stort eller mycket stort förtroende för statsministern jämfört med 58 procent i dag.

Sedan den senaste mätningen har förtroendet för Persson dock minskat men nergången är inte statistiskt säkerställd.

Persson toppar samtliga listor - män, kvinnor och ungdomar. Intressant är dock den stora skillnaden mellan kvinnor och män, Persson kan knappast betecknas som någon kvinnokarl.

Alf Svensson (kd) 45 % +/- 0

Nestorn Svensson är den borgerliga partiledare som svenska folket har störst förtroende för. Dagens siffra är densamma som före valet 1998.

Det borde glädja kristdemokraterna som hoppas att förtroendet för Svensson ska ge partiet samma skjuts som i förra valrörelsen. Då gjorde partiet en makalös spurt.

Gudrun Schyman (v) 30 % - 3

Vänsterledarens stora opinionsmässiga framgångar tycks ligga bakom henne. Den kräftgång som inleddes 2000 fortsätter.

I dag har 30 procent stort eller mycket stort förtroende för Schyman. En minskning med tre procentenheter sedan i påskas och nio sedan augusti 1998.

Gudrun Schyman har samma problem som Persson fast tvärtom.

De kvinnliga väljarna är betydligt mer förtjusta i vänsterledaren än männen.

Bo Lundgren (m) 27 % - 1

Statsministerkandidaten Lundgren har det motigt. Inte nog med att förtroendet för Alf Svensson är mycket högre. Förtroendet för honom är dessutom bara hälften av det som företrädaren Carl Bildt åtnjöt en månad före förra valet.

Trots en kaskad av utspel får inte moderatledaren luft under vingarna.

Ända sedan han valdes för tre år sedan har andelen som har stort eller mycket stort förtroende legat på ungefär samma nivå som nu.

Lite tröst kan Lundgren hämta hos ungdomarna. Där är förtroendet för honom högre än i andra grupper.

Maud Olofsson (c) 26 % + 1

Också centerledaren har bytts sedan förra valet.

Till skillnad från Lundgren har dock Maud Olofsson ett betydligt bättre utgångsläge än företrädaren Daléus. Nästan dubbelt så många har stort eller mycket stort förtroende för Olofsson jämfört med läget för c-ledaren i förra valrörelsen.

En lustighet är att fler män än kvinnor har stort eller mycket stort förtroende för Olofsson. Så brukar det inte se ut för kvinnliga toppolitiker.

Lars Leijonborg (fp) 20 % + 6

Trots den stora framgången i Aftonbladet/Sifo är Leijonborg bara tillbaka på samma nivå som i augusti 1998.

Maria Wetterstrand/Peter Eriksson (mp) 13 % + 3

Miljöpartiets byte av språkrör i maj har lett till en uppgång i förtroendet. Men än är det långt kvar till den nivå som företrädarna Birger Schlaug och Marianne Samuelsson låg på inför förra valet.

Noteras bör att hela 36 procent uppger att de inte har något förtroende alls för duon Wetterstrand-Eriksson. De har alltså långt kvar innan de blir kända hos den breda allmänheten.

Uppgången för Lars Leijonborg och miljöpartiets språkrör är statistiskt säkerställda, de andra förändringarna faller inom felmarginalen.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 964 personer över 18 år mellan den 5 och 8 augusti.

Lena Mellin