Farligt bada i Stockholm efter utsläpp

20 miljoner liter avloppsvatten rann ut - varning för magsjuka

Foto: MAts Strand
STORA ESSINGEN I NATT En av flera badplatser där det efter ett stort utsläpp av orenat avloppsvatten just nu är olämpligt att bada. Miljöförvaltningen satte igår upp varningsskyltar.
NYHETER

Mitt i värmeböljan kommer chocklarmet från miljöförvaltningen - det är farligt att bada i Stockholm.

Mer än 20 000 kubikmeter orenat avloppsvatten har runnit ut i Mälaren efter ett haveri i ett reningsverk.

Att bada vid Stockholms badplatser kan ge kraftig magsjuka.

I går satte miljöförvaltningen upp varningsskyltar vid Smedsuddsbadet, Långholmsbadet och andra populära Stockholmsbad med uppmaningen - låt bli att bada, du kan bli sjuk.

Anledningen till larmet från Stockholms stad är ett haveri i Eolhälls reningsverk i Mälarhöjden, skriver Dagens Nyheter.

Bakterier från avföring

Enligt tidningen ska läckan på reningsverket vara lagad i dag, men under reparationsarbetet har minst 20 000 kubikmeter (20 miljoner liter) orenat avloppsvatten runnit ut i Mälaren.

Vattnet kan innehålla kolibakterier från avföringen i det orenade vattnet.

- Risken för dem som badar är att de får i sig tarmbakterier som kan leda till magsjuka. Det krävs höga halter för att det ska ske, men detta är en sådan stor mängd att går strömmen in mot ett bad så kan det snabbt bli höga halter, säger Anders Lundin, miljöskyddsinspektör i Stockholms stad till DN.

Magsjukan som orsakas av kolibakterierna kan vara mycket obehaglig och varar oftast några dagar.

De bad som miljöförvaltningen avråder varma stockholmare från att uppsöka är ställen som ligger på den södra sidan från Mälarhöjden och inåt centrala Stockholm.

Badstopp flera dagar

Det innebär att många av Stockholms allra mest populära platser för svalka i värmen inte kan nyttjas de närmaste dagarna.

Rekommendationen att inte bada i Stockholm gäller i dag och förmodligen några dagar till. Det beror på hur lång tid det tar för strömmen att leda avloppsvattnet ut i havet och det vet ingen i dagsläget.

- Det är omöjligt att svara på. Börjar det regna går det fortare, annars kan det ta ett tag, säger Anders Lundin.

Miljöförvaltningen har tagit prover på de förorenade badplatserna och analysen väntas vara klar inom ett par dagar.

Rekommendationen att inte bada gäller tills vidare.

Johan Edgar