Perssons mål: 120 000 nya bostäder 2006

Sänkt moms ska väcka slumrande byggsektor

NYHETER

GÖTEBORG

Aftonbladet kan i dag avslöja regeringens recept för att lösa bostadsbristen.

120 000 nya bostäder under de kommande fyra åren.

Foto: URBAN ANDERSSON
Hugger i Statsminister Göran Persson spottade i nävarna och krökte rygg när han igår tog det första spadtaget för nya hyresrätter i Torslanda i Göteborg. Regeringen har som mål att 120 000 nya bostäder byggs de närmaste fyra åren.

Regeringen är beredd att sänka den 25-procentiga byggmomsen för att få fart på produktionen av framför allt studentbostäder och mindre hyresrätter.

- Vårt mål är att det byggs 120 000 nya bostäder under den kommande mandatperioden. Det kan bli svårt att nå, men jag tror att det är viktigt att ha en ambitiös målsättning på detta område, säger statsminister Göran Persson.

Han besökte i går Göteborg och invigde då bland annat ett bygge av nya hyresrätter i Torslanda.

30 000 bostäder per år

Det var i samband med invigningen som statsministern avslöjade huvuddragen i socialdemokraternas bostadspolitiska program för Aftonbladet. Det presenteras i socialdemokraternas valmanifest nästa vecka.

- Bobyggandet har länge varit eftersatt, nu ökar det men det gör det för långsamt. Det skulle behövas 30 000 nya bostäder per år för att lösa bostadsbristen, inte minst i storstadsregionerna, säger Persson.

- Efterfrågan på bostäder finns och den måste mötas av en produktion av hyresrätter med bra kvalité och hyror som folk har råd att betala.

Men vad ska regeringen göra för att det blir fler lägenheter med rimliga hyror och inte bara lyxlägenheter som i Hammarby sjöstad i Stockholm?

- Lägenheterna där behövs också, men det viktigaste är att kommunerna tar fram markområden och faktiskt ger de allmännyttiga bolagen uppdrag att bygga för vanligt folk. Det har inte varit bostadsbolagens inriktning de senaste fem, tio åren. Många av dem fick väldigt mycket stryk under krisen och satt med tomma lägenheter och blev rädda. Den tiden är förbi, nu ska dom bygga igen.

Schyman kräver 40 000

Statsministerns utspel ska ses mot bakgrund av att bostadsbristen seglat upp som en av de heta valfrågorna.

Tidigare har Gudrun Schyman krävt att det byggs 40 000 nya bostäder om året i tio år - ett krav socialdemokraterna alltså inte tänker matcha.

Det står samtidigt klart att regeringen inser att det investeringsbidrag på fyra miljarder som inrättades för att få fart på bostadsbyggandet inte räcker.

Därför kommer det nya målet att finnas med i socialdemokraternas valmanifest som presenteras på måndag - om inte partistyrelsen i sista stund bestämmer sig för att lägga fram bostadspolitiken vid ett annat tillfälle.

Oisín Cantwell