Med vatten till midjan - men på väg tillbaka

NYHETER

LINZ

Hildegard Bunz, 43, försöker göra sitt radhus vid Donaustranden någorlunda beboeligt igen.

- Hade jag chansen efter det här skulle jag bygga mitt hem på en alptopp, sa hon.

Foto: Mattias Carlsson
Centraleuropa kämpar för att ta sig tillbaka till ett normalt liv. Här en bild från Tyskland där invånarna vadar längs gatorna.

Donau leder tankarna till vals och lättsinne.

Men i en hel vecka har floden visat en vrede som har fått människor att tänka om.

Här i den österrikiska storstaden Linz drog floden sig i går tillbaka.

Kostnaden för vad den ställt till med beräknas bli 45 miljarder kronor: 10 000 kronor per vuxen, arbetsför österrikare.

Översvämningskatastrofen fortsatte i natt att drabba det centrala och östra Europa. Floden Elbe skummade vild mot norr och lade städer i det forna Östtyskland under vatten. Huvudstaden Bratislava i Slovakien hotas. Ungerns pusta är på väg att bli sankmark. Förödelse väntar i Rumänien.

Livet återgår till det normala

Men när jag i går i fyrhjulsdriven bil gjorde en 40 mil lång resa genom de svårast drabbade områdena, det grönkulliga landskapet Böhmen i södra Tjeckien, såg jag hur fort människors mardröm släppte och hur flitiga händer fick livet att återgå till det normala.

Färden tog mer än åtta timmar. Genomfartsleder låg fortfarande under vatten. Broar var raserade. Omvägarna var många.

Men Centraleuropa slickade såren. Vetet var skördat och de stubbade fälten låg gula. Majsen stod i blötan och började ruttna.

Kvinnor och män i stövlar och leriga långt över midjan röjde i översvämmade lager. I den lilla staden Mirotice såg vi dem bära ut resterna av sin största produkt - sugrör i glatt färgad plast.

- Så många sugrör finns inte på jorden att det räckt för att suga upp det regn som drabbat oss, sa lagerförmannen. Det är något fel i väderordningen, när allt regn kommer på samma plats.

Rädda för plundring

I den något större staden Pisek hindrade en polisman oss att ströva in i ett dränkt bostadsområde, där bohag med tv-apparater och tvättmaskiner burits ut i sörjan.

- Ja, ja, presskort är nog fint, sa polismannen. Men ingen slipper förbi. Vi har inte haft ett fall av plundring och vi ska se till att det förblir så.

I den stora staden Budejovice - berömd för att den brygger Budweiser öl - var stämningen låg: hela staden var utan elektricitet. På ett kafé utan kaffe pustade lantbrukaren Jiri Havel ut. Han hade räddat sin familj från bondgården, när vattnet på gården blivit mera än meterhögt. Han sa:

- Jag tog sonen på ryggen och katten på huvudet.

Staffan Heimerson