"Josefin, 5 år, flög som ur en katapult"

Nätläsarna berättar om hur de drabbats av de farliga lekplatserna

NYHETER

Nyligen så ramlade min 10 åring ner ca 3m och landade på ryggen på lekplatsen vid Eurostop i Örebro.

Jag och pappan var där för att se hur det såg ut och häpnade lite över hur högt lektornet var. Dessutom så kunde barnen klättra på utsidan på ett rör för att komma högt upp.

Nere på marken fanns typ stockar som stod rakt upp ur marken så om ett barn ramlat snett från tornet, så hade dom kunnat bli spetsade.

Min son klarade sig bra, men nästa barn kanske inte har samma tur.

Annika

Det här hände på ett "lekhustak" på skolgården för två år sedan på hösten.

Löv låg på taket och Alexander satt på taket. Han gled ner, ramlade på sidan och bröt käkbenet.

Nocken till lekhuset var 2.10 meter och lärarna tillät att barnen hoppade mellan

de två hus som stod bredvid varandra. Men enligt lärarna satt han när han ramlade ner och ska ha glidit på de våta löven som låg på taket.

Åsa

Vår då 3-åriga dotter ramlade ned från klätterställningen i Observatorieparken och bröt nyckelbenet.

Dessutom ligger det ofta missbrukare alldeles i närheten som är ordentligt påverkade av diverse droger. Nyligen låg två pundare och kopulerade i gräset några meter från lekplatsen.

Som tur var kunde jag avleda dottern så hon slapp se eländet.

Lena

Jag har själv råkat ut för en olycka på en lekplats.

Som sjuttonåring bör man kanske ha kommit ur lekplatsåldern, men inte då!

I början av sommaren skulle jag prova en lekplats linbana, en sån där då man

sitter på ett däck. Tyvärr fick jag för mycket fart och kunde inte stanna i så pass god tid, så jag åkte in i ställningen, som bestod av stockar, med ryggen före och bröt tre revben. Detta resulterade i att jag inte fick anstränga mig på åtta veckor (mer än halva sommarlovet).

Pernilla

Jag har själv en son som råkade ut för en "incident" förra hösten.

Det var första dagen på höstterminen. Min son med många andra barn, sprang ut till lekplatsen på rasten för att leka av sig lite.

Där stod en ny klätterställning som var uppförd under sommaren - men dock inte färdigställd - trots att skolan startade.

Det fattades ett snöre som gjorde det möjligt för barnen att dra sig upp i ställningen. Istället sprang nu min son uppför rampen (där man egentligen skulle gå och dra sig fram).

Det satt fast en hake ifrån taket som han fick i huvudet och som resulterade i 25 stygn. Han hade tur som hade en keps på sig med stålknapp som tog den värsta "smällen" i huvudet.

Felet åtgärdades samma dag, men det som förvånar mig är hur allt tystas ned och att det inte ska pratas om.

Berit

Jag kontrollerar alltid lekplatserna när jag är med min son. Och många gånger finner jag utrustning som säkert kommer att fallera inom sex till 12 månader.

Varför provas inte lekplatserna på samma sätt som vi kontrollerar våra bilar eller hissar? Då skulle sådana brister upptäckas och kunna åtgärdas i tid.

Carl Stefan

När min son för några år sedan gick på dagis, var de ute och lekte på ett grönområde i anslutning till dagiset. Där fanns 2 st fullstora fotbollsmål.

När de busade runt på gräsmattan välte det ena målet och hade min son bara stått 5 cm längre bak, hade han fått det rakt i huvudet.

Nu svischade det ner precis bakom honom och slog i ena foten lite lätt. Målen var inte förankrade i gräset över huvudtaget. Tydligen hade de varit utlånade och tillbakaställda men kommunen hade inte sett till att de satt fast ordentligt.

Jag törs inte ens tänka på vad som hade kunnat hända.

Agneta

Min son har vid ett flertal tillfällen fastnat i kedjorna till gungorna.

Varför ska tillverkarna envisas om att ha kedjor, det måste finnas bättre och säkrare alternativ.

Magnus

Visst förstår jag er föräldrar när ni är oroliga när era barn har skadat sig - men barn lär sig när dom skadar sig.

Om ett barn klättrar för högt i ett träd och ramlar ner och bryter en arm, t.ex, så lär barnet sig av detta och klättrar lite lägre nästa gång. Låt era barn lära sig själva.

Visst skall ni bry er om det är någon leksak på en lekplats som kan leda till döden men mycket kan leda till döden. Ett barn kan sitta på en stol, ramla ner och slå huvudet så hon/han dör.

En kompis till mig som då var ungefär 5 år gammal, ramlade från en stol och bröt nyckelbenet. Men den stolen var inte undersökt och avrättad för det.

Jag blir arg när folk klagar sådär, lekplatser är inte så illa. Jag har varit på hundratals och jag kan inte minnas en enda gång då någon har skadat sig mer än ramlat eller något i stil med det.

Susanna

I Sätra i Gävle är många lekplatser under all kritik - de håller inte måtten. Det är inte konstigt att barn gör sig illa.

Men det finns inga pengar att rusta eller byta ut lekmaterial, säger Gävle kommun. Ska det få vara så?

Min son föll ur en klätterställning på skolgården och bröt armen. Han var det andra eller tredje barnet på kort tid som bröt armen på den klätterställningen.

Annika

Mitt barn åkte linbana, vajern gick av. Den stora klumpen som går på vajern kom åter som en katapult och var nära att krossa hennes huvud

Hon fick dock bara några skråmor men kommer aldrig mera gå nära en linbana - tro mig.

Ringde vardagen därpå upp Västerviks kommun och påtalade vad som hänt. Den som jag talade med sa att det var nog normalt slitage som var orsaken. Personen frågade ej hur flickan mådde eller om hon på något vis var skadad, mycket dåligt.

Anna-Lena

Det finns ju alltid en risk. Jag är med mitt barn när det ska lekas. Sitter inte och sover, det är ju då det händer. Om man är med och tittar ser man ganska snabbt om lekplatsen är farlig eller ej.

Klart en lekplats måste vara något så när säker men det får inte gå till överdrift. Föräldrarna har lika mycket ansvar...

Anders

Sedan EU-inträdet har många rutschkanor och klätterställningar byggts om med en järnstång för att förhindra att barnen faller nedför rutschkanan.

Denna åtgärd motverkar sitt eget syfte. Dels slår sig barnen ofta på stången och dels blir det svårare att röra sig fritt så att man kan parera en obalans.

Dessutom inger denna typ av räcken en falsk säkerhet. Jag tycker att det är bättre att barnen får uppleva höjden utan räcken och därmed automatiskt blir mer försiktiga i sin lek.

Micke

På min sons dagis fanns det en stor leksakslåda på lekplatsen, som stod vid ett staket. Personalen brukade sätta fast locket till lådan vid staketet med en krok, men en gång så glömdes det bort.

Min son letade efter en leksak i lådan och fick locket i huvudet. Han fick övertänderna genom underläppen, blev sydd i hakan och förlorade en tand.

Han minns det fortfarande, fast det hände för 8 år sedan.

Viktoria

Min femåriga dotter har vid ett flertal tillfällen behövt åka in till akuten och magpumpas efter att ha ätit upp delar av gungorna på lekplatsen i området.

Jag tycker det är oansvarigt av tillverkarna att göra gungorna utav gamla bildäck, då dessa lätt kan tuggas och sväljas och är direkt farliga för barnens hälsa.

Jag kräver att man börjar tillverka gungor av säkrare material!

Martin

Mina barn har inte gjort sig illa på lekplatser men det beror på att jag eller min man nästan alltid varit där tillsammans med dem.

Jag tycker, överlag, att det är alldeles för ovanligt med närvarande vuxna på lekplatserna.

Marlene

Det hände på ett dagis för en lite längre tid sedan. Där fanns det en klätterställning med bräda överst som barnen balanserade på - 4-5 meter över marken!

Då vi krävde att den skulle tas bort när vårt barn slagit sig rejält - med bl.a.

hjärnskakning som följd - sade föreståndarinnan att det kunde dom inte. Anledningen var att barnen tyckte att den var så rolig och det var ju en PEDAGOGISK leksak!

Vi flyttade vårt barn till ett annat dagis för vi ville ha honom levande, annars kunde vi lika gärna satt honom på gatan när vi gick till jobben!

Cikoria

Nu vill jag berätta om hur min 3-åriga dotter skadade sig på en lekplats där vi bor i Åkersberga.

Hon och hennes 3 kusiner åkte i fredags rutschbana på eftermiddagen. Plötsligt skrek hon till och började gråta hysteriskt.

Hon hade alltså fastnat i en stor spik som stod ut ca 2 cm fråm innerkanten av kanan.

Detta resulterade i att hon fick ett stort parti av hennes vänstra skinka uppslitet, ett stort köttstycke!

Nu får vi gå till läkare varje dag för att plåstra om den lilla stackaren som har extremt ont givetvis.

Jag kan inte med ord förklara min ilska gentemot de ansvariga som inte har sett efter detta bättre - med tanke på vilken hyra dom har mage att kräva av en. Då borde i allafall en sketen lekplats vara säker för våra småttingar!

Anna

Det här hände på en lekplats i en bostadsrättsförening i Västerhaninge. Ett brunnslock till en oanvänd brunn satt löst och barnen fick loss det.

Min son på 7 år ramlade i, han hade tur som bara fick skrapsår på ena knät men det hade kunnat gå riktigt illa.

Det tog föreningen mellan en och två veckor innan dom åtgärdade detta.

Mona

Jag har tre grabbar, en 5-åring, en som är 2 och ett halvt år och en som är ett år.

Det är rutschbanorna, alltså stången som ska vara ett skydd så att dom inte trillar ner för kanan, som är problemet. I nio fall av tio är det en massiv stålpinne som dom slår i huvudet på när dom ska åka ner.

Det skulle naturligtvis vara nåt mjukt material runt den stålpinnen.

Micke

Mitt barn gjorde sig illa på en rutschkana på vårt dagis i Bromma förra året.

Rutschkanan var ej utbytt sen det var fritids för större barn för flera år sedan. Den var alltså inte lämplig för förskolebarn i åldrarna 1-5 år. Mitt barn bröt ett ben i foten och var bara två år.

Nu är stegen till rutschbanan utbytt och alltså anpassad för mindre barn men det var ju tråkigt att det ett barn behövde skada sig innan det hände.

Kommunen har inte koll på lekplatser på sina egna dagis heller. Tråkigt var det!

Anne Lee

Min son ramlade igenom en trasig klätterställning och hela fingret gick upp. Detta var för 2 år sedan i en stor lekpark i brandbergen.

Vi fick i 2 veckors tid gå til läkaren varje dag för att få fingret renspolat och genomgått.

Annika

Första dagen på fritids klättrade min son upp i ett träd där det fanns en koja. Han fastnade dessvärre i en spik med byxorna, så att han blev hängandes upp och ned tills han till slut störtade i backen med huvudet före.

Det gick någorlunda bra med huvudet, men det är farliga lekplatser och särskilt när de inte är under uppsikt.

Gabriela

Min son var 5 år gammal och klättrade på en nätstege. Den ingick i ett stort "lekhus" och brast plötsligt.

Han ramlade ner och bröt handen och handleden på tre ställen. Idag 6 år senare lider han fortfarande av det.

Jane

Min son fick ett icke förankrat handbollsmål i huvudet - 8-9 stygn i pannan - allt gick väl lyckligtvis.

Målen var ditsatta i en kommunal lekpark av en privatperson som arbetade på kommunen.

När jag kontaktade kommunen i ärendet var målen borta inom 24 timmar.

Monica

Min son fick en av sågad gren två centimeter från högra ögat. De avsågade grenarna var i lekparken.

Han ramlade även ner från rutschkanan, som har för stora steg. De är så stora att inte ens en vuxen klarar av dem utan krångel.

Plankorna har stickor, gungorna hänger på tre kvart.

Sanden är full av kattavföring - en pojke blev sjuk av det.

Så visst finns det lekplatser i Sverige som regeringen glömde!

Gunilla

Gungan lossnade och hyresvärden i Linköping tyckte att det var inte hans fel.

Daniel

Mitt barn, Josefin 5 år, skadade sig illa i hakan när hon och storasyster gungade gunbräda i en lekpark som fanns på campingen där vi var på semester.

Hon bokstavligen flög av som ur en katapult och landade så att hon slog i hakan, förmodligen i brädan. Det blev ett djupt hack som vi var tvugna att åka in till akuten och sy.

Men hon hade ändå tur i oturen förstod vi när vi senare synade lekplatsen, för där fanns sådant som inte borde finnas där:

1. En stor betongklump som gungbrädan var fastgjuten i.

2. En stenmur med skurna klippblock ca två till tre meter från gungbrädan.

3. Två järnpinnar där gungbrädan vilade som stod upp någon meter från brädan.

Att hon flög av var ju inte lekplatsens fel, men hade hon landat på något av ovan nämnda hade det kunnat gå ännu mer illa än det gick. Vi ångrade oss sen att vi inte kontrollerat lekplatsen lite bättre, då hade de inte fått gunga där tror jag.

Som minne har hon nu ett långt ärr längs med hakspetsen. Av campingen fick hon en glass som tröst.

Karin

Mitt barn föll av karusellen på en leksaksbutik i Stockholm. Drogs in under karusellen och fick mjukdelsskador på benet. Fick svårigheter med att gå i 3 veckor.

För sveda och värk fick mitt barn en presentcheck på 100 kr.

Nu - snart 1 1/2 år senare - har de ej åtgärdat karusellen med ett skydd nedtill, vilket skulle förhindra att fler barn skadas.

Lena

Jag bor i Uppsala. Min dotter späckte sin mjälte på en lekplats här.

Då var hon bara 3 år, nu är hon 14 år och har fortfarande problem, dock sällan tack och lov.

Maria

Vår dotter Ida 10 år bröt armen när hennes lillasyster skulle ner från en gunga och Ida skulle hjälpa till. Höger överarm var nästan helt av.

Detta trots nybyggd EU-säkrad lekplats med dämpande sand.

Läkaren på vårdcentralen lät Ida vänta med Alvedon i drygt ett dygn innan han skrev remiss till röntgen.

Ida

Vi har inte drabbats men har trampat i hundskit på lekplatsen och grävt i sandlåda med kattbajs i. ÄCKLIGT.

Maggan

Vi bor på Lidingö med 3 barn - en tjej på 5,5 år och tvillingtjejer på 1,5 år.

Varje dag måste vi rensa lekparkerna på glasbitar, fimpar, plast och annat skräp. Värst är det efter helgerna - då kan det till och med ligga pizzakartonger utspridda i lekparkerna.

Som tur är har inget som hänt krävt läkarvård, men flera gånger har våra minsta tuggat på glasbitar, plast och fimpar.

Under sommaren hände det tom att en fimp fastnade i halsen, så Elsa inte fick luft - det slutade med att hon kräktes upp fimpen.

Man blir så otroligt trött och irriterad på att folk kan vara så oansvariga.

Christer

Jag bor på Jungfrudansen i Solna. Där finns det ett fort som ungarna brukar leka i som är trasigt.

Bräder är av och spikarna kryper upp. Trappstegen i stegarna är av och saknas på en del ställen. Detta har jag påpekat för kommunen i 4-års tid. Den enda kommentar jag får är att det inte finns några pengar för dylika saker. Fortsätter jag att klaga så kommer de att ta bort lekplatsen istället, eftersom det inte finns några pengar till underhåll av densamma.

Jag brukar själv gå ut och slå ner spikarna ett par gånger om året, men de kryper ju snart upp igen.

Mikael

Jag bor i Sköndal. Inne på gården är en cirka en och halvmeter hög ställning med rutschkana. Min ett och halvåring var bra sugen på den och det är ingen stege utan en ramp med pinnar som stöd så man kan promenera uppåt.

Man antar ju att det är för mindre barn - annars brukar det finnas stege på höga ställningar som inte småbarn kommer upp på. Och upp kommer hon och fortare än jag hinner blinka.

Hon får inte gå upp på den för mig men jag hjälpte precis mitt andra barn bara en meter ifrån. Då halkar den minsta och trillar mellan räcket man håller i för där finns ett mellanrum på kanske 30 cm, och ner i marken. Hon svimmar, slutar andas, är medvetslös och ögonen rullar bakåt. Hon ser död ut i mina ögon.

Medan jag sitter där ringer jag 112, en granne kommer utrusande, ja världens tumult uppstår. Det stora barnet blir ju rädd.

Under tiden jag har kontakt med 112 så börjar lilla tjejen andas igen, kan det ha varit 1-2 minuter?

I allafall åker vi in till Astrid Lindgrens barnsjukhus och hon har väl fått en chock så vi får vänta till pulsen blir stabil. Hon får vara utan mat hela dagen.

Jag blev så skärrad av att ha varit med om att mitt barn " dör" så jag gjorde inte annat än att ringa vår hyresvärd. De sade att de får ordna detta och två veckor efter har de satt upp en planka som täcker mellanrummet. Ytterligare någon vecka senare kommer någon inspektör som kollar gårdarna och säkerheten.

Även den stora tjejen ramlade ner från en ställning. Det var också ett mellanrum. Men hon skadades inte lika allvarligt och då behövde vi inte kontakta sjukhus.

Noena

Mitt barn har visserligen inte gjort illa sig men blivit sjuk av den dåliga sanden som blir kattlåda.

Att lägga ut något på lådorna verkar vara otänkbart.

Jannice

Det är jättebra att ni ta upp ämnet lekplatser. Jag har tre gånger under ett år anmält att det finns spik som sticker upp på lekplatsen på vår gård. Det har inte åtgärdats och det är bara att vänta på när något barn kommer att fastna i dem och skada sig.

Dessutom är det gott om pinnar, fimpar och annat skräp i sanden.

Åsa

Trästickor från ej inoljade träräcken och sandlådssargar. Hur roligt är det att plocka stickor från barnfötter och -rumpor.

Gungor av gamla bildäck där ståltrådarna sticker upp och river upp sår i både kläder och kropp.

Uppryckning Sverige!

Ismo