Bush propagerar för säkerhetsdepartement

NYHETER

DES MOINES

President George Bush sätter nu in en offensiv för att övertyga en motsträvig senat om utformningen av USA:s nya säkerhetsdepartement.

Kritiker är tveksamma till tänkta inskränkningar i 170 000 statsanställdas rättigheter.

Demokraterna stödjer i princip planen på att slå samman hela eller delar av 22 federala myndigheter till ett superdepartement, Homeland security department. Tanken är att det bättre ska kunna skydda nationen mot terrordåd.

Men de motsätter sig den ''flexibilitet'' som Bush kräver för departementet i förhållande till de anställda. Demokraterna, som är i majoritet i senaten, menar att det leder till allvarliga arbets- och medborgarrättsliga inskränkningar.

Representanthuset, där republikanerna dominerar, har redan godkänt lagen som ger Vita huset den önskade flexibiliteten.

Byråkrati

- Jag tänker inte acceptera lagar som ger oss en så här tjock bok med byråkratiska regler och därmed begränsar regeringens förmåga att skydda det amerikanska folket, sade han i ett tal i Wisconsin i onsdags.

- En del senatorer är mer måna om att skydda sitt revir än att skydda det amerikanska folket, dundrade han.

Bush har valt en symbolladdad plats för att vidare propagera för sin vision av departementet. Han talar på torsdagen vid nationalmonumentet Mount Rushmore där fyra presidenters ansikten finns uthuggna i klippan, nära 20 meter höga. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln tittar alla med stenansikten över axeln på Bush när han trummar in att senaten måste agera.

Lieberman kritisk

Presidenten besöker South Dakota, där Mount Rushmore ligger, under en tvådagarsresa som också fört honom till Wisconsin och Iowa. Huvudsyftet är att hjälpa republikanska kandidater inför höstens senats- och guvernörsval.

Även den demokratiske senatorn Joseph Lieberman, tänkbar presidentkandidat inför valet 2004, uttalade sig i Iowa om säkerhetsdepartementet. Han kritiserade Bushs försök att minska skyddet för federalt anställda som överförs till det nya departementet, särskilt med tanke på ''det jobb vi gör tillsammans och är eniga om till mer än 90 procent''.

- Det är obegripligt för mig. Det är fel, sade Lieberman.

TT-Reuters