Bilderna kan avslöja Ejes mördare

Men den misstänkte fortsätter tiga

NYHETER

Bilden avslöjar Eje Nilssons mördare.

Det hävdar åklagaren som i dag åtalar den 43-årige postrånaren som misstänks ha skjutit Eje Nilsson – i ett desperat försök att komma undan.

Dramat i Upplands Väsby började i en Konsumbutik och slutade på en parkeringsplats – där mördaren sköt Eje Nilsson.

Enligt åtalet gjorde den misstänkte ett stort misstag. Innan rånet mot Posten i Upplands Väsbys centrum gick mannen in i Konsumbutiken bredvid för att köpa plastkassar – och fångades av övervakningskameran.

Postens kamera fotograferade en stund senare samme man. Han bar en damstrumpa över huvudet när han gick till attack.

Rånaren krossade en säkerhetslucka och hotade de tre postkassörskorna.

Enligt åtalet riktade han en osäkrad pistol mot en av dem och krävde pengarna – annars skulle han skjuta. Mannen kom undan med 55 000 kronor.

Bilen ville inte starta

Men vittnen berättar att rånaren fick problem på parkeringen. Han lyckades inte starta sin flyktbil. Istället tvingade ut en kvinna, hennes dotter och ytterligare en flicka ur en röd VW Beetle.

Då ingrep Eje Nilsson.

- Jag tror inte han försökte ingripa mot rånet. Han försökte hjälpa kvinnan, säger kammaråklagare Ulrika Lindsö till aftonbladet.se.

Rånaren sköt Eje Nilsson till döds med sin pistol av kaliber 9 mm. Åklagaren rubricerar det desperata försöket att komma undan som mord.

- Att en person som begått ett rån och skjuter någon för att skydda sig själv och ta sig från platsen är inte en förmildrande omständighet, säger Ulrika Lindsöö.

Vägrar uttala sig

Mannen har hela tiden sagt att han inte har något med brotten att göra. I övrigt har han tigit.

- Han har hela tiden vägrat uttala sig. Han säger att han sparar sin berättelse till förhandlingen, säger Ulrika Lindsö.

Det är en försvårande omständighet för åklagaren. Den misstänktes vägran att överhuvudtaget kommentera anklagelserna gör det omöjligt för åklagaren att veta på vilka punkter hon behöver överbevisa honom.

- Jag vet inte alls vad han kommer att komma med. Det är komplext. Han har möjlighet att läsa hela utredningen och sedan lämna sin berättelse.

Bevis säkrade

Men bevisning mot 43-åringen är diger. Förutom bilderna från Posten och Konsumbutiken har polisen lyckats säkra en rad tekniska bevis. Plastkassar med den misstänktes fingeravtryck hittades bakom kassadisken på Posten och i flyktbilen hittades en damstrumpa på passagerarsätet som med DNA knutits till 43-åringen.

Åklagaren är övertygad om den misstänkte verkligen är rånaren som tog Eje Nilssons liv. Och kommer sannolikt yrka på livstids fängelse.

- Om det inte finns några förmildrande omständigheter så är det vad man pläderar för, säger Ulrika Lindsö.

43-åringen åtalas för mord, rån, grovt olaga tvång och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM