Svenske fången på Guantanamo mår bra

Pappan fick beskedet från UD i dag

NYHETER

Förhållandena på den amerikanska Guantanamo-basen oroar.

Minst 30 av de inspärrade krigsfångarna har försökt ta sina liv.

Samtidigt fick svenske fången Mehdi-Muhammed Ghezalis pappa i dag glädjebeskedet:

- Din son är vid liv och mår bra.

Förra veckan anlände ytterligare 34 misstänkta till den amerikanska Guantanamo-basen på Kuba. Därmed hålls nu 598 misstänkta al-Qaida-män och talibaner fångna på det Camp Delta som fylldes i slutet av april när den provisoriska anläggningen Camp X-Ray stängdes.

Läkare vid basen berättar de för brittiska BBC att minst 30 av dem varit inblandade i incidenter som betecknas som självmordsförsök. Vissa fångar har försökt ta sina liv med plastbestick, andra genom att dunka sina huvuden i väggen.

”Tecken på ånger”

Militärläkaren James Radkee säger dock att få av dem lyckats göra sig själv illa. Och att deras handlingar kan vara ett tecken på ånger.

Människorättsgrupper har dock kritiserat USA:s metoder och juridiska experter har ifrågasatt grunden för fängslingarna. USA hävdar att en oberoende domstol godkänt att fångarna inhyses på obestämd tid.

Även från svenskt håll har kritiken varit massiv mot fängslingen av 23-årige Mehdi-Muhammed Ghezali. Och på svenska UD håller man fortlöpande kontakt med sina amerikanska kollegor. Trots det har USA ännu inte preciserat vad svensken är misstänkt för.

”Tillgång till god sjukvård”

Men i dag fick hans pappa Mehdi Ghezali äntligen beskedet han väntat på när han träffade chefen för UD:s konsulära enhet Jonas Hafström.

- Han kunde berätta att dennes son lever och mår bra. Han har tillgång till god sjukvård, säger Gufran Al-nadaf, vid UD:s presstjänst, till aftonbladet.se.

Uppgifterna kommer från den svenska ambassaden i Washington. Det är det första beskedet om Mehdi-Muhammed sedan i våras och hans pappa har väntat oroligt och har via sin advokat Peter Althin skickat flera brev på svenska och engelska till sonen.

Nya fångar anländer

För en dryg vecka sedan sa Mehdi Ghezali till Aftonbladet:

- Jag är inte säker på att min son lever. Jag vet att han skulle svara om han mådde bra.

Men enligt den svenska ambassaden i Washington ska han alltså vara vid god hälsa. Enligt militärläkarna gäller det dessutom de flesta av de nästan 600 fångarna. Ett par dussin av dem ska dock lida av kroniska psykiska problem. Och trots protesterna fortsätter fångar att anlända till Camp Delta.

Basen uppges vara i det närmaste full och militären kommer att bygga ytterligare 200 platser till hösten för att kunna inhysa fler fångar.

Mattias Lundell