Körskolor mörkar uppkörningsresultat

Låter inte Vägverket publicera hur många som godkänns

NYHETER

MALMÖ

Många körskolor vägrar att låta Vägverket publicera hur många av deras elever som godkänns vid första uppkörningstillfället.

I Göteborg har samtliga 33 körskolor som deltar i Vägverkets Internetguide valt att mörka resultaten, visar en genomgång som TT har gjort.

Sedan den 1 januari 2000 kan alla som tänker ta körkort gå in på Vägverkets trafikskoleguide på Internet och se hur ortens trafikskolor lyckas med sina elever.

För närvarande deltar 599 av landets närmare 800 körskolor i guiden. Nästan 30 procent har valt att mörka hur många av deras elever som blir godkända vid första uppkörningstillfället. I Göteborg med omnejd vill inte en enda trafikskola avslöja hur eleverna har klarat sig.

- Vi kan inte tvinga någon att lämna ut uppgifterna. Men när jag pratar med nyetablerade körskolor brukar jag säga att jag som konsument inte skulle gå till en skola som inte visar sin statistik, säger Eva Breslin-Nordström, ansvarig för Vägverkets trafikskoleguide.

"Ingen överenskommelse"

Britt Hansson är ordförande i lokalföreningen för Sveriges trafikskolors riksförbund i Göteborg. Hon förnekar att körskolorna i Göteborgsområdet har kommit överens om att inte låta Vägverket publicera resultaten.

- Det har varje företag i Göteborg bestämt själv. Det är inget vi har gått ihop oss om, säger hon.

TT: Hur kommer det sig då att inte en enda körskola i Göteborg eller kranskommunerna uppger sina resultat när så många andra i resten av landet gör det?

- Statistik hör inte ihop med sådan här utbildning. Statistik, ser du, det vet vi sen förut att den kan man vränga och vrida på och få precis till det man vill. Den säger inte om det är en bra eller dålig skola.

TT: Om en elev frågar efter provresultatet för din körskola, avslöjar du det då?

- Jajamensan, och jag har jättebra statistik så det har inte med det att göra.

TT: Vad är skillnaden mellan att man ringer dig och ställer en fråga och att du lägger ut resultaten på Internet?

- Skillnaden? Jag tycker inte att statistik hör ihop med att utbilda trafiksäkra förare. Att människor misslyckas behöver inte betyda att skolan är dålig, säger Britt Hansson.

Vägverket undersöker

Lars Gustavsson, ordförande i Sveriges trafikskolors riksförbund, tycker att statistiken ger bra information till konsumenterna.

- Själv uppmanar jag alla att vara med och har svårt att förstå att vissa inte vill det. Men jag kan inte ställa några krav eftersom det än så länge bygger på frivillighet, säger han.

Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö säger till TT att Vägverket ska se över frågan och överväga om all statistik kan bli offentlig.

- Jag ska se vad jag kan göra, säger han.

fakta/ så många mörkar resultaten

fakta/ så mycket varierar priserna

Beatrice Palm/TT

ARTIKELN HANDLAR OM