30000 evakuerade i Tyskland

Tysk och amerikansk militär insatt i räddnings- arbetet

Foto: AP
Tjeckisk polis tvingades under dagen till en dramatisk operation på Elbe. Fem herrelösa flodbåtar skapade förödelse. På bilden sänks en en sprängämnesexpert ned på pråmen för att spränga den i luften. En manlig åskådare omkom av splitterskador vid en av sprängningarna.
NYHETER

Katastrofen i Tyskland och Tjeckien förvärras för varje minut.

på torsdagskvällen beslutades att 30 000 människor måste evakueras i tyska delstaten Sachsen.

Tjeckiska myndigheter väljer att vaccinera 65 000 barn mot hepatit A.

Foto: AP
En av de större lastpråmarna hakade fast i en järnvägsbro i norra Tjeckien. Polisen beslutade att spränga dem för att förhindra dem från att göra större skada.

På torsdagen brast en fördämning utanför Bitterfeld, som är centrum för den tyska kemiindustrin. Rädslan för att de stora mängder farliga kemikalier som finns i området skulle följa med de översvämmade floderna tvingade räddningstjänsten till ett drastiskt beslut.

Hela Bitterfeld skulle evakueras. Och 16 000 invånare förberedde sig på att lämna sina hem när den specialinkallade krisgruppen hävde beslutet på torsdagseftermiddagen. Faran är dock långt ifrån över.

På kvällen kom nästa krisrapport. Situationen längs Elbe, vid Pirna och Heidenau i den tyska delstaten Sachsen, är framatisk. 30 000 människor har börjat evakueras från området. I insatserna deltar både det tyska försvaret och amerikansk militärpersonal, stationerad i Tyskland.

Tidigare på torsdagen fruktade de 16 000 invånarna i Bitterfeld total evakuering.

Vaccineras mot hepatit

Längs Elbe, från Tjeckien till Tyskland, har situationen förvärras under dagen. Tyska Spiegel skriver att tjeckiska myndigheter i dag tvingades spränga fem herrelösa flodbåtar som slitit sig och var på väg nedströms mot tyska Dresden. Enligt tjeckisk tv dödades en manlig åskådare av splitter i samband med sprängningen.

I Tjeckien uppger dessutom hälsovårdsmyndigheterna att omkring 65 000 barn måste vaccineras mot hepatit A. Rädslan är att smittan ska spridas med vattnet.

Förstärker vallarna

Samtidigt kämpar räddningstjänsten på båda sidor av gränsen för att förstärka vallarna för att på så vis hålla tillbaka vattenmassorna. Hittills har elva människors liv krävts i Tjeckien, minst lika många har omkommit i Tyskland.

Men läget är inte helt nattsvart i alla de Mellaneuropeiska områden som drabbats av översvämningar. I Prag fortsätter läget att förbättras, i stället har behovet av krisåtgärder nu flyttat till Budapest vid Donau.

Prags borgmästare Igor Nemec säger, enligt Reuters, att Moldaus vatten slutat stiga, men att upprensningsarbetet blir omfattande och det lär dröja innan människor kan återvända hem.

Fara för giftutsläpp

Även farhågorna om ett större giftutsläpp från en tjeckisk kemifabrik utanför Usti nad Labem i Tjeckien mildrades under dagen. De första vattenproven i Moldau vid den översvämmade kemifabriken Spolana Neratovice innehöll inga farliga kemikalier utan bensinrester, förmodligen från översvämmade bilar.

AFP skriver att tjeckisk tv senare rapporterat att klorgas läckt ut från fabriken, men inga människor måste evakueras.

Tyska myndigheter beslöt dock analysera flodvattnet, som når vidare till Elbe. Det man mest fruktar ska läcka ut från fabriken är kvicksilver och dioxin. Vattenståndet i Usti nad Labem uppmättes till 10,5 meter och väntades på fredag nå tolvmetersnivån.

150 pumpar från Sverige

Liksom Tjeckien nås östra Tyskland nu av hjälp från omvärlden. Från Sverige sänds 150 pumpar och 56 avfuktningsaggregat samt personer för att sköta maskinerna till Prag.

Flodvågen i Donau har ännu inte nått Ungern. Den väntas dock under natten mot fredagen och först därefter kan ungerska myndigheter få en klar bild av vad som väntar. Prognoser säger dock att man, utöver de 750 som evakuerats i Budapest, inte kommer att behöva evakuera fler än omkring tusen boende utmed Donaus lopp genom norra Ungern. Enligt Reuters förstärker 360 soldater och cirka 2 000 räddningsarbetare vallar mot flodvattnet i Ungern.

Mattias Lundell, Susanna Vidlund, TT

ARTIKELN HANDLAR OM