6 300 till dem med hög lön

Regeringen lovar mer åt sjuka och föräldralediga

NYHETER

HARPSUND

Regeringen höjer taket i sjuk- och föräldraförsäkringen rejält om den vinner valet.

Det blir upp till 6 300 kronor mer i månaden för dem som redan har hög lön.

Finansministern vill även höja studiebidraget för tonåringar.

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
"Bra med högre ersättning" Conny Pernefjord, Stockholm, tycker att höjd ersättning för pappadagar är en bra idé. Här är han på promenad med döttrarna Felicia, 4, och Cecilia, 5,5 månader i vagnen.

Göran Persson samlade i går sina ministrar till den traditionsenliga första manglingen av höstens budget på Harpsund.

Efter mötet - men före regeringens kräftskiva - berättade finansminister Bosse Ringholm nöjt att tillväxten i år väntas bli runt två procent och inte, som tidigare prognoser pekat på, 1,4 procent.

Vill ha fler pappalediga

Ringholm lovade på stående fot att taket i sjuk- och föräldraförsäkringen ska höjas från 7,5 till 10 basbelopp om regeringen vinner valet.

Annorlunda uttryckt: det nya taket går vid en lön på 32 000 kronor i månaden och inte som i dag 24 000 kronor.

Det blir 210 kronor mer om dagen för den som har en lön som slår i det nya taket.

Den man eller kvinna som tjänar så pass mycket och som tar ut 30 dagar i månaden av föräldraförsäkringen får 6 300 kronor mer i månaden före skatt.

Lågavlönade förlorar

Med den utlovade höjningen, som ska träda i kraft den 1 juli nästa år, försöker regeringen uppenbarligen förmå fler män att ta pappaledigt.

Det är ju framför allt män som har så här pass höga löner och ett vanligt argument bland pappor som inte är hemma med barnen är att familjen helt enkelt inte har råd.

Mer studiebidrag

Förlorare blir alla de med låga löner som har hoppats att socialdemokraterna tänkt höja nivån i försäkringarna från dagens 80 procent av lönen.

Det här är en förbättring som gynnar dem som redan har det bra, en oblyg flirt med medelklassen.

Besvikna blir även de som hoppats på sänkt skatt, den tidigare utlovade fjärde och sista sänkningen av inkomstskatten fryser inne.

Aftonbladet kan i dag avslöja att regeringen i sitt valmanifest nästa vecka även lovar förbättringar för tonårsfamiljerna.

Det studiebidrag på 950 kronor i månaden som ungdomar mellan 16 och 18 år i dag får nio månader om året kommer om socialdemokraterna vinner valet att betalas ut i tio månader i stället.

- Att det inte blir hela året beror på att ungdomar i den här åldern kan ha feriejobb, säger Ringholm.

Reformerna och några ännu hemliga förbättringar kommer att kosta 17-18 miljarder kronor.

Hur allt detta ska finansieras är ännu oklart, Ringholm nöjer sig med att lite diffust konstatera att "det statsfinansiella läget" tillåter dessa nya vallöften.

Oisín Cantwell