Blinde Mikaels mardrömsresa

Personalen band fast, sövde och kastade av utvecklingsstörd 16-åring

1 av 2 | Foto: ANDRÈ DE LOISTED
PANIKSLAGEN Mikael är utvecklingsstörd och blind. Flygvärdinnorna accepterade inte att Mikael blev orolig och förde oväsen när batterierna till hans bandspelare tog slut. Strax före starten från Mallorca fördes han med hjälp av våld, poliser och sömnmedel av planet.
NYHETER

Mikael, 16, är blind och utvecklingsstörd.

När han förde oväsen på flygplanet blev han bunden, nersövd och bortförd av polis.

- Gör de så med alla barn som inte är knäpptysta, undrar nu hans mamma.

Mikael hade varit på Mallorca med sin mamma och två assistenter. Han har flugit flera gånger förr utan problem.

Den här gången blev resan en mardröm.

Som blind och utvecklingsstörd är Mikael känslig för ljud. Därför har han ofta med sig sin freestyle-bandspelare.

Men när planet från My Travel Airways taxade ut till startbanan upptäckte han att den inte fungerade. Han blev irriterad, utstötte brummande ljud och började slänga med huvudet.

Men han försökte aldrig resa sig ur fåtöljen och var inte aggressiv.

- Vi hade just lyckats lugna ner honom när kabinpersonalen kom och tjatade om att han måste vara tyst. Det enda de åstadkom var att han blev orolig och nervös, säger hans mamma.

Avbröt starten

Planets kapten avbröt starten, återvände till avgångshallen och tillkallade ett antal spanska sjukvårdare och flygplatspoliser.

I stället för att be Mikael och hans mamma att lämna planet satte de på honom handbojor och band fast honom vid en metallbår. Därpå tryckte de i honom en spruta med lugnande medel. Allt utan att tala med hans mamma eller assistenter.

Mikael blev helt panikslagen av den hårdhänta behandlingen och skrek på hjälp.

- Mamma, mamma, ropade han.

- Mikael har en shunt inopererad i huvudet som reglerar trycket kring hjärnan. Att då söva honom utan att göra ens den ytligaste undersökning kunde ha dödat honom, säger Mikaels mamma.

Sedan kördes Mikael i väg i en ambulans.

En läkare på sjukhuset ville inte ta emot Mikael utan skicka honom till psykiatrisk tvångsvård.

Mikaels mamma lyckades då få kontakt med sjukhuschefen samtidigt som assistenten och personen från ressällskapet fysiskt hindrade ambulansen från att köra iväg genom att stå i vägen och hänga i en öppen dörr.

"Aldrig sett liknande"

Sjukhuschefen förstod situationen och la in Mikael. Därpå fick han intyg på sina handikapp och att han inte skulle vårdas inom psykiatrin, utan bara var ett barn som blev sur på sin bandspelare.

Händelsen är anmäld till handikappombudsmannen Lars Lööw.

- Stämmer uppgifterna är det här något av det värsta jag varit med om. Vi har aldrig sett något liknande förut, säger han.

På researrangören Ving säger marknadschef Joakim Eriksson:

- Kabinpersonalen var tvungen att avgöra om det fanns risk att han skulle skada sig själv eller någon annan när planet väl var i luften. De gjorde bedömningen att han var så aggressiv att de inte vågade lyfta med honom ombord. Så här i efterhand inser man hur stressande det som hände måste ha varit för Mikael, och vi ber om ursäkt för det.

Fotnot:

Mikael heter egentligen något annat.

Olle Castelius