Hon vill kämpa för kvinnor och barn

Mellin möter Schyman: "Jag har aldrig lett partiet i en valrörelse där vi inte har ökat"

1 av 6
KOLLEGORNAS BILDER Aftonbladet utrustade vänsterledarens medarbetare med engångskameror. Här är deras bilder – med Gudruns kommentarer. KAMRATEN (ovan) Av en slump stötte jag på miljöpartiets riksdagskandidat Åsa Domeij på väg in till vårt riksdagskansli. Hon hade en väninna med sig.
NYHETER

Det finns regler för hur många höns det får vara i en bur. Men inte för hur många barn det kan vara i en förskolegrupp.

- Kvinnor och barn uppfattas inte som så viktiga, säger Gudrun Schyman (v).

Partiledare är garvade politiker som sällan blir våldsamt upprörda över annat än det politiska finliret, det som är superintressant i riksdagshuset men inte på andra håll.

På den punkten är Gudrun Schyman ett undantag. Efter att ha inlett med en halv fråga om kvinnolöner får jag ett halvtimmes engagerat föredrag om lön efter kön, kvinnors underordning över huvud taget, våld i familjen.

- Löneklyftorna mellan män och kvinnor går som en röd tråd genom hela arbetsmarknaden. Den som inte ser det har inte förstått vad det handlar om - makt och diskriminering.

- Det rör sig inte om en värdering av arbetet. Det är en värdering av människan som utför arbetet.

Löner sätts genom avtal. Vad kan du och andra politiker göra åt kvinnolönerna?

- Vi kan skärpa diskrimineringslagarna ännu mer. Vi kan sopa rent framför egen dörr, börja rätta till lönerna i den offentliga sektorn som vi i vänsterpartiet vill.

- Men framför allt handlar det om en gigantisk folkbildningsuppgift. Det börjar redan på BB. Åh vilken liten gullig unge, säger vi om de nyfödda flickorna. Men om pojkarna heter det åh, det här var en stor krabat.

Du är verkligen besjälad av den här frågan?

- Ja, det är inte klokt att Sverige år 2002 lever med den här brutala diskrimineringen. Det är en djupgående brist i demokratin eftersom det gör det lätt att tolerera att andra också blir illa behandlade.

Är det korrekt uppfattat att du blivit alltmer intresserad av de här frågorna?

- Ja, ju mer kunskaper man får och ju fler som berättar för mig vad de upplevt desto mer upprörd blir jag. Har man en gång sett kvinnors systematiska underordning går det inte att backa.

Vill du bli jämställdhetsminister?

- Jag tänker inte så. Men det är skandal, en avgörande demokratifråga att vi har en minister som sköter jämställdhetsfrågorna med vänsterhanden. (Jordbruksminister Margareta Winberg är också jämställdhetsminister).

- Det är skillnad mellan höns och kvinnor. Man kan inte ha ett samhälle där hälften av befolkningen hålls nere.

Kvinnolobbyn hävdar att det finns regler för kalvande kor men inte för födande kvinnor.

- Men så är det hela tiden. Det finns regler för hur många höns man få ha i en bur. Men inte för hur många barn det ska vara i en förskolegrupp. Det där med kvinnor och barn är inte så viktigt.

En vänsterfalang är på frammarsch i vänsterpartiet. Är du glad för det?

- Jag är glad över alla som vill jobba i vänsterpartiet. Jag ser inte att de som toppar våra valsedlar har andra ambitioner än partiet i övrigt. Vi har en stor enighet och en stor bredd.

I Marks kommun splittrades partiet. "Förnyarna" bildade eget i Politiskt forum medan "traditionalisterna" blev kvar i vänsterpartiet.

- Jag är inte insatt i förhållandena i Mark men jag ser det inte som en tendens i partiet, snarare tvärtom.

Trots ett uppfordrande brev från partiledningen toppas samtliga v-valsedlar i Skåne av män. Men ni är ju ett feministiskt parti?

- Alla är överens om att det är ett misslyckande. Ingen tog ansvar för helheten. Det är ett problem.

Du har sagt att ditt liv går i femårscykler. Men nu har du varit partiledare i nio år. Hur länge stannar du?

- Jag umgås inte med några avgångsplaner för tillfället. Men det har blivit längre än jag tänkte mig från början, det är riktigt.

Ert mål är att 20 procent av väljarna ska rösta på vänsterpartiet. Det fattas 11,5 procent eller omkring 630 000 väljare. Hur ska du klara det på en månad?

- Genom hårt arbete av många. Fotarbete och mun-mot-mun-metoden är oöverträffade. Jag har hittills inte lett partiet i en valrörelse där vi inte ökat.

Om man röstar på vänsterpartiet får man på köpet

Göran Persson som statsminister. Är det så?

- Det är mycket troligt. Vår ambition är att partierna till vänster ska komma överens om en dagordning för nästa mandatperiod och delta i regeringsarbetet. Vi tycker vi har en del kunskaper att tillföra, bland annat om miljö och jämställdhet.

Men varför ska man då rösta på er i stället för socialdemokraterna?

- En röst på oss är också en röst på vänsterfalangen inom socialdemokratin. Den får mer utrymme med ett starkt vänsterparti. Annars tar högerfalangen inom socialdemokratin över.

Vänsterpartiet vill ha fler statliga företag?

- Nej, vi vill ha fler gemensamt ägda företag. Statliga, kommunala, landstingsägda, kooperativa eller löntagarägda.

Varför det?

- De bör ha andra målsättningar än att bara tjäna pengar. Vattenfall skulle exempelvis kunna ha till uppgift att garantera el i hela landet.

Arbetskraftsinvandring är en het fråga i valdebatten. Vad säger du?

- Det är ett fruktansvärt förslag som leder till ett gästarbetarsystem med otrygga anställningar och låga löner. Jag ser det som en krigsförklaring mot alla löntagare eftersom det kommer att pressa lönerna på hela arbetsmarknaden.

Och förslaget om ett bevis för grundläggande kunskaper i svenska när man vill bli svensk medborgare?

- Att koppla språkundervisning till medborgerliga rättigheter som rösträtt är minst sagt apart. Däremot ska vi göra allt för att förbättra språkundervisningen.

Har du själv någon invandrare i din stab?

- Hur det ser ut på kansliet vågar jag inte svara på.

Vad betyder ditt uttalande "Död åt familjen"?

- Det var en rubrik på ett anförande. Vad det handlar om är att samhället signalerar att 1950-talets kärnfamilj är det rätta. Jag menar att man måste vidga synen på familjebegreppet.

Tio svar

Tjänar 41 500 kr/månad

Lena Mellin