Polis lät tjuvar packa ihop sina saker och fly

Ellen fick en chock när hon kom till sin sommarstuga

NYHETER

Hennes hus ockuperades av tjuvar.

Men polisen grep dem aldrig. I stället fick de två dagar på sig att packa ihop sina saker.

Själv fick Ellen Fransson, 67, rådet att åka hem och ta det lugnt.

Foto: ANDERS ABRAHAMSSON
VILL SÄLJA huset Efter inbrottet vill Ellen Fransson, 67, sälja sin stuga. - Jag kommer aldrig att kunna bo där. Jag vill inte ens tänka tanken att de varit där inne och plockat, säger hon.

Det var en obehaglig syn som mötte Ellen Fransson när hon kom till sin sommarstuga utanför Grängesberg i tisdags. På vägen till stugan hade någon satt upp en skylt där det stod "Om hunden anfaller ligg/stå still tills hjälp anländer". På gården stod två kraftiga hundar - en schäfer och en rottweiler.

Uppbrutna uthus

Stugdörrarna var öppna och alla uthus var uppbrutna. Tomten var belamrad med bråte.

- Det såg ut som om en bomb slagit ner, säger Ellen Fransson.

När polisen kom till platsen gick några polismän in i stugan. En man och en kvinna - kända av polisen - hade bott i huset i flera dagar.

Åk hem, sa polisen

Men själv fick Ellen Fransson inte följa med in i stugan. Hon fick heller inte röra några av ockupanternas saker. Det skulle kunna ge juridiska påföljder, sa polisen.

I stället fick hon rådet att åka hem, dricka kaffe och ta det lugnt eftersom hon har problem med hjärtat. Sedan bad polisen Ellen att ge tjuvarna två dagar på sig att packa ur sina saker.

- Vi gav dem tid till att ta bort sakerna för att Ellen skulle slippa ha kvar alla grejer och för att det inte skulle bli bråk, säger Anders Moen vid polisen i Dalarna.

Ingen av ockupanterna greps. Eftersom stugan ligger i Närke, på gränsen till Dalarna, har nu ärendet lämnats över till Örebropolisen.

I går kväll åkte Örebropolisen till stugan. Bråtet fanns kvar, men ockupanterna var borta.

- Med de uppgifter jag har ser det ut som att man borde ha gripit de här personerna direkt, säger Göran Gunnarsson, presstalesman vid polisen i Örebro.

"De gjorde rätt"

Men Mats Winroth, närpolischef i Ludvika, tycker inte att polisen har begått något fel.

- De poliser som kom till platsen följde de instruktioner som de fick från vakthavande befäl, säger han.

Mannen och kvinnan är nu misstänkta för olaga intrång och stöld.

Anna-Maria Wiklund

ARTIKELN HANDLAR OM