Falsk läkare behandlade hundratals patienter

Bluffen upptäcktes efter ett halvår

NYHETER

Kvinnan arbetade i ett halvår som läkare vid en vårdcentral i Östergötland.

Men hon var ingen läkare.

Häromdagen visade det sig att kvinnans läkarlegitimation var förfalskad.

Den falska distriktsläkaren hann behandla flera hundra patienter under sin tid på vårdcentralen. Från början var hon inhyrd via ett bemanningsföretag, men efter ett par månader anställdes hon vissa veckor av landstinget i Östergötland.

Det var när en anhörig till kvinnan nämnde hennes ålder som man fattade misstankar. Uppgifterna om åldern stämde nämligen inte med uppgifterna i de falska legitimationshandlingarna.

Hennes kompetens ifrågasattes

I går polisanmälde chefsläkaren på vårdcentralen händelsen. Bara några dagar tidigare ifrågasatte han kvinnans kompetens som läkare, då han anmälde henne till Socialstyrelsen i ett lex Maria-ärende.

- Hon misstänks ha behandlat en patient på ett felaktigt sätt. Det betyder att jag måste anmäla det inträffade. I det här fallet misstänks patienten ha kunnat få svåra men, på grund av den falska läkarens behandling, säger han till Norrköpings tidningar.

Diagnoser ska granskas

Nu kommer man sannolikt att granska läkarens diagnoser och läkemedelsföreskrivningar. Eventuellt kommer patienter att kallas till återbesök om det anses nödvändigt.

Kvinnan hade tydligen viss kunskap i medicin. Enligt Socialstyrelsen ska hon vara läkarassistent, något man blir efter ett antal terminers studier inom medicin.

Kvinnan har avskedats såväl muntligen som skriftligen.

Susanna Vidlund