USA:s nya vapen mot terrorn: ett dataspel

I spelet vinner alltid amerikanerna

usa vinner alltid I dataspelet ”America´s Army: Operations”vinner alltid amerikanarna över terroristerna.
NYHETER

Amerikanska arméns senaste vapen är ett dataspel, gratis att ladda ned från nätet. I spelet som lanserades på den amerikanska nationaldagen kan man skjuta terrorister på löpande band.

USA:s försvar har lagt motsvarande 80 miljoner svenska kronor på utvecklingen av spelet – som vem som helst kan ladda ned gratis via nätet.

PC-spelet som heter ”America´s Army: Operations”, lanserades den fjärde juli. Det har blivit en succé, miljontals har laddat ned spelet som lanserats av armén.

Spelet marknadsfördes som ett sätt att fira nationaldagen och kämpa för friheten - genom att skjuta terrorister.

Spelet ska ge en realistisk bild av militär träning och strid. Spelaren får först gå igenom militärutbildning. Sedan måste man godkännas.

- Det är ganska smart att de får genomgå ett test, det får spelarna att känna sig utvalda och chansen är större att de påverkas. Det är ett välkänt faktum i reklambranschen att folk som känner att de har investerat något, lättare fastnar. Efter att de genomgått träningen blir de mördare. Det här har armén räknat ut bra, säger Henry Montgomery som är professor i kognitiv psykologi.

”Så nära riktigt krig man kan komma”

När spelaren är godkänd är det dags att ge sig ut och spela på nätet. Man tillhör en markstyrka och kan bland annat fungera som krypskytt. Man dödar terrorister medan explosionerna mullrar.

- Det här är det närmaste man kan komma riktigt krig. Man använder "riktiga" vapen. Det är grymt och våldsamt, säger Aftonbladets spelredaktör Henrik Rudin.

Gratis att ladda ned

Spelet påminner om populära ”Counterstrike” men är en modernare version. Det har en påkostad grafik och tuffa ljudeffekter.

- Spelet ger samma kickar som Counterstrike. Man blir den coolaste actionhjälten i världen, säger Henrik Rudin.

”Operations” är gratis att ladda ned och spela. Det har kostat armén 80 miljoner kronor och har tagit två år att utveckla.

- En sak är intressant med spelet. Det är att amerikanerna alltid vinner. Du är alltid i amerikanernas lag och motståndarna är terrorister. Men även om motståndarna vinner, har USA vunnit. För båda lagen ser sig själva som amerikaner, berättar Henrik Rudin.

Vill väcka intresse för armén

Spelet är ett sätt för armén att nå ut till unga män och kan ses som en form av propaganda – även om de som spelar kanske inte nödvändigtvis tycker det.

- USA:s armé har haft väldiga rekryteringsproblem. Det skulle inte förvåna mig om det här är ett sätt att locka fler till armén, säger Lars Nicander som är chef för informationskrigföringskansliet på Försvarshögskolan i Stockholm.

Läs mer:

Dessa vapen finns i spelet:

Utöver dessa finns även ryska motsvarigheter.

Susanna Vidlund