”Vi avråder från svalkande bad”

Stockholmarna får kyla ner sig på annat sätt efter avloppsutsläpp

NYHETER

Hettan håller Sverige i ett järngrepp.

Men Stockholmarna går miste om ett svalkande dopp i Mälaren.

Trots lugnande prover från Stockholm Vatten ligger rekommendationen fast:

Bada inte vid Stockholms badplatser.

Larmet i onsdags varnade Stockholmarna från att bada vid flera av stadens mest populära badplatser. Förorenat avloppsvatten – som kan ge kraftig magsjuka – läckte ut i Mälaren i samband med ett haveri vid ett reningsverk vid Eolshäll.

Miljö och hälsoskyddsförvaltning i Stockholms stad har ännu inte presenterat sina egna tester av Mälarens badvatten. Men på fredagsförmiddagen kom lugnande besked från Stockholm Vatten.

De tester som gjorts på fyra platser och på många nivåer i Mälaren gav bara utslag av det förorenade vattnet utanför utsläppspunkten mellan Eolshäll och Smedslätten – och det ligger på drygt 15 meters djup.

Varken i sundet mellan Stora Essingen och Ekensberg eller söder om Lilla Essingen hittades några spår av avloppsvattnet.

”Ingen anledning oroa sig för dricksvattnet”

Åke Jonsson, teknisk direktör vid Stockholm Vatten, säger dock att man inte gör någon bedömning av om vattnet är tjänligt för bad. Den står Miljö och hälsoskyddsförvaltning för.

- Men det inte finns ingen som helst anledning att oroa sig för dricksvattnet, säger Åke Jonsson.

På Miljö och hälsoskyddsförvaltning avvaktar man sina egna prover. Men det mesta tyder på att beskedet blir negativt för alla som hoppats på att kunna svalka sig i Mälaren.

- Vi avråder fortfarande från bad. Även om proverna visar sig vara bra finns det en risk att det poppar upp, säger miljö och hälsoskyddsinspektören Mathias Eriksson till aftonbladet.se.

Vattnet rör på sig

Testen från gårdagen visar bara var vattnet fanns då. Vattnet rör på sig och kan fortfarande passera badplatser längre ned i Mälaren.

Rekommendationen gäller badplatser vid:

Lilla och Stora Essingen

Smedsuddsbadet

Långholmsbadet

Mälarhöjdsbadet

Mattias Lundell