Väktare knivhuggen i magen av klottrare

Höggs två gånger – vårdas för svåra skador

Foto: HASSE ROSENTHAL
När väktaren skulle ingripa mot två män som klottrade på Adolf Fredriks kyrka högg de honom i buken med kniv. Det är andra gången på kort tid som människor som ingriper mot klotter knivhuggs.
NYHETER

En klottrare greps i natt misstänkt för mordförsök.

25-åringen ska ha knivstuckit en väktare som försökte stoppa honom och hans kamrat.

Samtidigt beslutade Stockholms tingsrätt på fredagen att släppa två av de tre klottrare som misstänks ha misshandlat en 45-årig man med påkar.

Vid tretiden på natten mot fredagen stoppade väktaren och hans kollega två klottrare i korsningen Kammakargatan-Saltmätargatan i Stockholm. När de försökte gripa den ene mannen gick hans kamrat till attack.

Polisen misstänker att 25-åringen anföll väktaren med kniv. Väktaren knivhöggs två gånger i magen och skadades så svårt att han alltjämnt vårdas på Karolinska sjukhuset i Solna.

Kunde gripas på platsen

Väktarna fick dock snabbt assistans och båda männen kunde gripas på platsen. Under förmiddagen anhölls de två. För väktaren uppges tillstånd vara allvarligt, men stabilt.

Samtidigt går rättegången i Stockholms tingsrätt, mot de tre män som misstänks för den råa misshandeln av en 45-årig man i en park på Södermalm, mot sitt slut.

Rätten valde i dag att försätta två av dem– en 22-åring och en 20-åring – på fri fot. Det mesta tyder på att de kommer frikännas för grov misshandel.

Misshandeln i Stora Blecktornsparken har fått stor uppmärksamhet och rättegången har pågått i över en vecka. Förra veckan flyttades den in i en sjuksal. Då – en månad efter misshandeln – var 45-åringen fortfarande så illa skadad att något annat var omöjligt.

Nedsövd i åtta dygn

Han var nedsövd i åtta dygn. Skadorna har givit honom synrubbningar och han plågas av ett ständigt illamående. Från sjukhussängen vittnade 45-åringen om hur han försökt stoppa klottrarna. Han var fly förbannad och viftade med en kniv ur sitt multiverktyg. Sedan gick han.

När han vände sig om såg han att de var påväg mot honom med påkar och brädor. Åklagaren har hela tiden hävdat att alla tre männen var delaktiga i misshandeln, 45-åringen har själv sagt att det var den störste – 23-åringen – som ”kom först och slog mest”.

Rätten verkar ha tagit intryck av detta.

”Har bara kastat en ölburk”

Männen har dock nekat till brott, 23-åringen medger endast att han kastat en ölburk på 45-åringen.

20-åringens advokat Åke Broné säger att mycket tyder på att brottsrubriceringen kommer att mildras för hans klient.

- Även om de döms tar jag rättens agerande som en fingervisning om att det blir en mildare brottsrubricering än i åtalet, säger han till TT.

22-åringens advokat, Nils Uggla, är ännu mer optimistisk.

- Jag tolkar frisläppandet som att han helt kommer att frias. Jag har pratat med honom och han är mycket lättad över beslutet, säger han till TT.

Mattias Lundell