Asteroid kan ses i kikare på söndag

Nästa chans att se NY40 kommer år 2022

NYHETER

Rikta blicken mot himlen på söndag.

Allt som behövs för att se asteroiden 2002 NY40 svepa förbi jorden är en kraftig kikare.

Men titta noga – nästa gång den passerar jorden kan den träffa.

Foto: AP
Asteroiden Eros, fem kilometer lång, fotograferad av ett rymdskepp. NY40 har något mer beskedlig storlek, är bara 800 meter i diameter.

NY40 lär inte skapa någon oro likt rapporterna om NT7 – som forskarna för en tid trodde kunde träffa jorden 2019 och skapa enorm förödelse. Sannolikheten att NY40 kraschar med jorden 2022 är bara en på 500 000 och forskarna räknar med att snart kunna utesluta den helt.

I stället kan den stora rymdstenen med 800 meters diameter bli en enbart trevlig bekantskap. Framförallt för amatörastronomer.

Lika bra chans vart 50:e år

En lika bra chans att se en asteroid på nära håll kommer bara var 50:e år. Den kommer i och för sig att synas svagare än de svagaste stjärnor som ögat kan uppfatta, men allt som behövs är en riktigt bra kikare eller ett litet teleskop.

I Europa ses den lättast tidigt på söndagsmorgonen. När den är som närmast är den ”bara” något längre bort än månen, eller 530 000 kilometer för att vara mer exakt. Asteroiden liknar inte alls en fallande stjärna eller en satelit.

Vandrar genom Herkules

Brittiska forskare säger till BBC att den kommer passera nära stjärnan Vega, som är den näst ljusaste på den norra stjärnhimlen och ligger i stjärnbilden Lyran. Sedan kommer den att ses vandra genom den stora nordliga stjärnbilden Herkules.

Jay Tate, vid det brittiska rymdobservatoriet i Powys, säger att man ganska lätt ska kunna upptäcka asteroiden som rör sig längs himlen.

- Man ska titta mot rätt område genom en kikare och göra en grovskiss över alla ljusa objekt, säger Jay Tate till BBC.

- Sedan ska man titta igen efter fem minuter och se vilket av dem som flyttat sig.

Närkontakten – för det är det verkligen med rymdmått – kommer ge forskarna en bra chans att bedöma dess framtida bana. Det gör också att man snart hoppas kunna utesluta att en träff mot jorden.

- Det här är inte nyskapande forskning för oss, men det är en möjlighet för tusentals amatörastronomer att se någonting som detta, säger Jay Tate.

Mattias Lundell