Föräldrarna frias för mord på baby

Åklagaren: Det går inte att bevisa vem av dem som gjort det

NYHETER

Den nio månader gamla bebisen dödades enligt domstolen med en injektion av en hjärtmedicin.

Föräldrarna var hemma och möjliga gärningsmän men båda kommer nu att gå fria.

- Jag har hamnat i Lindome-problematiken, säger kammaråklagare Håkan Roswall.

Foto: PETER KNOPP
ENDA MISSTÄNKTA Föräldrarna är de enda möjliga gärningsmännen till mordet på den 9 månader gamla babyn. De har hela tiden nekat till anklagelserna. Bilden är från häktningsförhandlingarna förra året.

I går drog han tillbaka sitt överklagande av den friande tingsrättsdomen mot akademikerparet från Linköping.

Handens tingsrätt har visserligen sagt i sin dom att den lille pojken har mördats med en injektion av hjärtmedicinen Verapamil. Och att injektionen getts under tiden då både mamman och pappan var hemma.

Men tingsrätten hänvisar till ett rättsfall i Högsta domstolen från 1991 där det slås fast att en fällande dom inte enbart kan grundas på att det inte tycks finnas någon alternativ gärningsman.

Stolta föräldrar

Det har också funnits omständigheter som talat till föräldrarnas fördel, att de visat stor glädje och stolthet över sonen, att de kort före dödsfallet köpt barnbilstol och finkläder till honom.

Håkan Roswall hade hoppats på att andra analysmetoder skulle göra det möjligt att få större klarhet i fallet. Något som han nu bedömer är omöjligt.

- Jag kan inte visa att de måste ha gjort det tillsammans, och jag kan heller inte hitta någon entydig utredning som visar att någon av dem enskilt har varit involverad.

- Och då gör jag bedömningen att hovrätten bara kommer att bekräfta att pojken är mördad men inte mer än så.

Forskare och biolog

Då är det ett fall med ett konstaterat mord och gärningsmän som går fria?

- Det finns vissa kemiska undersökningar som man hade kunnat göra. Men hovrätten har redan beslutat att jag inte får mer förlängd tid än året ut. Och det räcker inte.

Pappan som är biolog och forskare har enligt åklagaren haft tillgång till både Verapamil och injektionssprutor på sitt laboratorium varför det legat nära till hands att peka ut honom.

- Men teoretiskt skulle mamman ha kunnat komma över det här preparatet på annat håll.

I Malexander dömdes alla tre inblandade till livstid trots att det inte gick att visa exakt vem som sköt de dödande skotten, de dömdes gemensamt.

- Där var alla tre faktiskt med och agerade och sköt mot poliserna. Men här kan det vara så att den ena agerat helt på egen hand bakom ryggen på den andre.

- I det rättssystem som vi har i dag har vi inget kollektivt ansvar, utan var och en ska dömas för det som går att bevisa.

Föräldrarna vill inte ge några kommentarer. Men enligt en anhörig är de lättade över att den friande domen fastställs. De har hela tiden kategoriskt förnekat alla anklagelser.

Paret greps i augusti förra året

ARTIKELN HANDLAR OM