Kidnapparna hotade döda direktörssonen

Rikslarm utfärdat efter fler misstänkta

NYHETER

Den 23-årige direktörssonen Erik Westerberg har hållits kidnappad under flera dygn.

Han släpptes välbehållen sent på fredagskvällen efter det att familjen betalat en lösensumma på mellan 10 och 20 miljoner kronor, skriver Expressen. Polisen söker fler misstänkta för kidnappningen.

– Vi har gått ut med rikslarm, säger Stefan Svensson, vakthavande befäl vid rikskommunikationscentralen till aftonbladet.se.

Foto: passfoto
Erik Westerberg

Polisen har utfärdat rikslarm efter ytterligare personer som misstänks som gärningsmän för kidnappningen, uppger Stockholmspolisen i ett pressmeddelande. Hur många personer som söks anges inte.

Polisen bekräftar också att man inlett en förundersökning angående människorov och utpressning och att brottsoffret har återfunnits välbehållen.

I övrigt är polisen förtegen med hänvisning till att utredningen är i ett inledningsskede.

Flera personer har gripits som misstänkta för kidnappningen i Stockholm och i Luxemburg.

Stefan Svensson på rikskommunikationscentralen kan dock inte säga hur många som gripits.

– Jag har ännu inte sett sammanställningen, säger han till aftonbladet.se.

Erik Westerbergs pappa är Lars Westerberg, vd och koncernchef för bilsäkerhetföretaget Autoliv. Hans farbror är moderaten Per Westerberg, ordförande i riksdagens näringsutskott.

Skulle dödas om polisen varnades

Erik Westerberg kidnappades i måndags, uppger hans föräldrar för Expressen. På tisdagsmorgonen fick familjen Westerberg ett telefonsamtal från en man som förklarade att sonen hade kidnappats och att han skulle dö om polisen kontaktades. Mannen gav också detaljerade uppgifter om en lösensumma.

Familjen tog ändå kontakt med polisen som konstaterade att det var en riktig kidnappning och började jakten på gärningsmännen.

Under de följande dygnen fick familjen flera samtal med information om hur lösensumman skulle överlämnas. Samtalen avlyssnades av polisen, som lyckades spåra dem till Luxemburg. Det var också där som fadern lämnade över lösensumman.

Släpptes i Stockholm

Efter överlämnandet släpptes Erik Westerberg välbehållen i Stockholmsområdet sent på fredagskvällen.

Enligt Expressen har flera gripanden gjorts både i Stockholm och i Luxemburg. En förundersökning om grov utpressning och människorov har inletts, bekräftar polisöverintendent Leif Jennekvist för Expressen.

Den kidnappade Erik Westerbergs föräldrar fick inte någon gång under de dagar som sonen hölls fången tala med honom, berättar de för tidningen Expressen.

För att veta om sonen levde ställde fadern Lars Westerberg ett antal frågor till kidnapparna som endast sonen kunde besvara. Svaren från Erik Westerberg kom senare, upplästa och intalade på band.

Lars och Birgitta Westerberg säger till tidningen att de inte såg någon annan utväg än att kontakta polisen, trots kidnapparnas dödshot mot sonen.

- Vi skulle aldrig ha klarat det på egen hand, varken psykiskt eller praktiskt, berättar föräldrarna, som beskriver tiden då sonen var försvunnen som ''overklig''.

- Man tror att det hela är en film. Det är en fullständig opåverkbar situation. Man känner sig skräckslagen, har sorg. Man pendlar mellan frustration, hopp, gråt och sorg.

Erik Westerberg, som nu åter är hemma, har enligt föräldrarna haft ''mycket tunga dygn'', men verkar trots omständigheterna må bra. Nu väntar en lång period av bearbetning och försök att återgå till vardagen.

Om lösesumman som kidnapparna krävde säger Lars och Birgitta Westerberg endast att den var ''mycket stor''.

Familjen ska inte tidigare ha blivit hotad.

TT/aftonbladet.se