Kidnapparna hotade döda direktörssonen

Tiotals miljoner betalades ut i lösen

NYHETER

I fyra dygn hölls direktörssonen Erik Westerberg, 23, kidnappad.

I går kväll köptes han fri av sin familj.

I en massiv polisaktion runt om i Europa har fyra personer – med kopplingar till den jugoslaviska maffian i Sverige – gripits. Två av dem – en 22-åring och en 32-åring som greps i Frankrike – häktades i dag och polisen söker efter fler misstänkta kidnappare.

- Det är okej med honom. Det är allt jag kan säga, säger Erik Westerbergs storasyster till Aftonbladet.

Foto: passfoto
Erik Westerberg

Erik Westerberg är en av Sveriges rikaste ungdomar. Han är god för drygt 94 miljoner kronor och blev därför en måltavla för kidnapparna.

I måndags slog de till. Dagen efter fick Erik Westerbergs föräldrar Lars och Birgitta Westerberg ett samtal från kidnapparna där de krävde pengar i utbyte mot sonens liv.

Trots hotet kontaktade familjen polisen. Man kunde snabbt konstatera att det var allvar och en massiv operation, ledd av Stockholmspolisen, drog i gång. Polisen följde kidnapparnas kontakter med familjen och det var telefonavlyssning som till slut ledde till att kidnapparna kunde ringas in.

Rörde sig i flera länder

Polisen insåg snart att fallet hade förgreningar i en rad länder. Kidnapparna försökte förvilla polisen genom att röra sig mellan ett antal europeiska länder. Men den svenska rikskriminalen använde alla medel – Europol, det nordiska tull och gränssamarbetet, Schengensamarbetet via Sirene och personliga kontakter för att minut för minut spåra och söka upp kidnapparna. Polisöverintendent Christer Ekberg på rikskriminalen kallades in vid 14-tiden i går – sedan gick allt fort. Hela eftermiddagen satt han i telefon med personer inom den franska rikspolisledningen.

"Franska polisen proffsig”

- De var otroligt proffsiga. Den franska polisen har enorma resurser, säger han till aftonbladet.se.

Med hjälp av telefonbolag lyckades Stockholmspolisen ringa in kidnapparna till Luxemburg och Frankrike.

- De två länderna hade en särskilt tung roll, säger rikskriminalens chef Lars Nylén till aftonbladet.se

Han är mycket nöjd med samarbetet. Rikskriminalen förmedlade information till Frankrike – som i går kväll kunde gripa två män. Samtidigt slog Stockholmspolisen till på hemmaplan. Fyra personer greps i Sverige, men polisen tror att fler kan ha varit inblandade.Och landets samtliga polisdistrikt har informerats.

– Vi har gått ut med rikslarm, säger Stefan Svensson, vakthavande befäl vid rikskommunikationscentralen till aftonbladet.se.

Polisen har efterlyst en bil, men vill inte närmare kommentera varför.

Flög utomlands med lösensumman

Medan polisen arbetade intensivt under gårdagen reste Erik Westerbergs far till Frankrike för att lämna över lösensumman till kidnapparna. Enligt Expressen var den i storleksordningen 10 till 20 miljoner kronor.

- Det var en helt osannolik historia. Jag skulle gå till det stället och göra det och det, säger Lars Westerberg till SVT.

Tillslut var han 40 mil från där han hade börjat. Pengarna skulle lämnas i en förort norr om Paris.

Lars Nylén berättar att Erik Westerberg lämnades tillbaka i Sverige. Och det mesta tyder på att Erik Westerberg hela tiden hölls fången i Sverige.

- Det är okej med honom. Det är allt jag kan säga, säger Erik Westerbergs storasyster till Aftonbladet.

Polisen är förtegen om kidnapparna. De två, 22 och 32, som greps i en förort till Paris häktades i dag i sin frånvaro för människorov och grov utpressning.

- De gripna var svenska medborgare med utländsk härkomst, säger Lars Nylén.

Männen har kopplingar till den jugoslaviska maffian i Sverige. I Sverige sitter nu två personer anhållna, efter att polisen på lördagen kunde avfärda misstankarna mot två av de gripna.

Polis och åklagare är dock mycket förtegna om den kidnappningshärva som börjat nystas upp.

- Utredningen är inne i ett väldigt känsligt skede, säger kammaråklagare Ola Sjöstrand. Han har gått in som förundersökningsledare, men vill inte kommentera de gripanden som gjorts i Sverige.

Erik Westerbergs pappa är Lars Westerberg, vd och koncernchef för bilsäkerhetsföretaget Autoliv. Familjen är förmögen. Hans farbror är moderaten Per Westerberg, ordförande i riksdagens näringsutskott.

Mattias Lundell, Camilla Norström