Halva Bitterfeld under vatten

Skärpt läge i översvämmade städer

NYHETER

Läget i Bitterfeld skärptes under lördagsförmiddagen. Mer än hälften av staden låg under vatten, rapporterade det tyska räddningsverket enligt DPA.

Foto: ap
Staden Meisser i Tyskland har förvandlats till ett Venedig efter svåra översvämningar.

En ny flodvåg väntades i Mulde, Elbes biflod som passerar Bitterfeld.

Det var oklart hur många av stadens 16 000 invånare som hade givit sig iväg. Tusentals invånare och inresta frivilliga arbetade dygnet om för att bygga barriärer av sandsäckar.

Flera samhällen norr om Bitterfeld hotades också. Myndigheterna har uppmanat byborna i Raguhn, Jessnitz, Priorau, Schierau, Möst och Niesau att lämna sina hus och bege sig mot Wolfen.

Personal från Räddningsverket har nu anlänt till Tjeckien för att hjälpa till vid översvämningarna.

- Det var först tänkt att vi skulle göra vår insats i Prag, men där anser de sig ha resurser för att klara av situationen, så vi är nu i Usti nad Labem åtta mil norr om Prag, säger Räddningstjänstens insatsledare Bo Andersson till TT.

Usti ligger nära tyska gränsen, inte långt från Dresden, och är en industristad med 200 000 invånare.

- Här är vattnet 7,5 meter högre än normalt och kulmen väntas nås under dagen. Men här har myndigheterna varit förberedda och evakuering av både boende och viss industri är redan gjord, säger Bo Andersson som är imponerad av hur snabbt och förhållandevis lätt tjeckerna har evakuerat många människor på kort tid.

- Det tjeckiska folket verkar vara ett luttrat folk som är vana vid att klara sig själva och göra som de blir tillsagda, vilket underlättar i den här situationen.

Räddningstjänsten kommer sammanlagt att ha elva personer på plats i Usti. Fem av dem kommer från ett skade- och saneringsföretag som har erfarenhet av översvämningarna i bland annat Arvika.

Två lastbilar med bland annat 150 pumpar och 56 avfuktningsaggregat är på väg in i Tjeckien.

- Jag ska nu åka helikopter över området för att få en överblick över läget, säger Bo Andersson.

TT