Danska bilhandlare dyrare för svenskar

Handelsminister Leif Pagrotsky: Upprörande diskriminering

NYHETER

HELSINGBORG

Många danska bilhandlare ger regelmässigt utländska kunder sämre villkor än de danska köparna.

- Upprörande, säger handelsminister Leif Pagrotsky, som befarar att också svenska bilköpare kan ha drabbats.

Uppgifterna om att utlänningar systematiskt missgynnas på den danska bilmarknaden presenterades i senaste numret av den ansedda tyska motortidskriften Auto Bild. Efter anonyma besök som tidningens medarbetare gjorde hos 15 bilhandlare i södra Jylland stod det klart att de som tyskar erbjöds både högre priser och längre leveranstid på bilarna än motsvarande danska kunder. En försäljare förklarade att han inte alls säljer till tyskar.

Upp till 32000 dyrare

Prisskillnaden var upp till 32 000 danska kronor för samma bil när en tysk ville köpa den, jämfört med en dansk kund. Bara en av de 15 bilfirmorna erbjöd samma villkor.

- Eftersom jag tycker att det är bra att svenskar kan köpa bil var de vill blir jag upprörd över att utländska kunder diskrimineras, säger handelsminister Leif Pagrotsky till TT.

”Alla ska behandlas lika”

Att missgynna utländska kunder strider mot EU-kommissionens deklaration om att alla EU-medborgare ska behandlas lika när de vill handla en vara. För en tid sedan drabbades Volkswagen av miljardböter när företaget försökte hindra tyskar från att köpa billigare Volkswagenbilar i Italien.

- Därför ska det bli spännande att se vad avslöjandena i Danmark kommer att leda till, säger Pagrotsky.

Förra året konstaterade EU-kommissionen att bilpriserna i Danmark hör till de lägsta i Europa. Prisskillnaden jämfört med Sverige varierade då mellan 20 000 och 50 000 kronor, beroende på märke och modell.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM