Flera döda av kinesisk örtmedicin

NYHETER

TOKYO

Allmän varning utfärdas nu för kinesiska örtbantningskurer ofta marknadsförda som mirakelmedel baserade på 3 000 års traditioner av läkekonst.

- Alla som provar tar stora risker och tjänar som försöksdjur, säger dr Chung Mau-lo, expert på orientaliska mediciner i Hongkong.

Foto: AP
Hittills har sju personer dött av kinesiska bantningspiller. En del av pillren kan säljas i Sverige varnar Läkemedelsverket.

Sju dödsfall har inrapporterats i Japan, Singapore och Kina och tusentals befaras ha skadats allvarligt.

En del av preparaten kan försäljas i Sverige och Livsmedelsverket har gått ut med en varning.

Kinesiska bantningspiller har gynnats starkt av att orientalisk medicin anses vara lika svag och harmlös för kroppen som homeopatiska preparat.

Ger ofta skador på lever

Först efter 2-3 månader har bieffekterna slagit till, ofta i form av leverskador som framtvingat transplantationer.

Skandalen skakar de läkemedelsjättar i Kina som framgångsrikt etablerat sig på världsmarknaden med gamla beprövade örtmediciner.

Och det är en bluff i mångmiljardklassen.

Bantning är något helt nytt i Kina och pilleren som nu exporteras i tonvis är ren spekulation.

Slipper läkemedelstest

Som "hälsotillägg" har de sluppit undan alla de tester som farmaceutiska medel måste genomgå. Etiketternas redovisning av ingredienserna är bristfällig, varningar saknas helt.

Närmare hälften har visat sig innehålla N-nitrosofenfluramin, en ny variant av en substans som är förbjuden i hela västvärlden.

Japan - som i fjol importerade 62 000 av örtpreparaten från Kina - har nu förbjudit 24 kinesiska bantningsmedel. Singapore och Kina har förbjudit 15 vardera.

Bo Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM