Kalle tog sitt hus och drog

1 av 6
han såg om sitt hus Efter två år i Norrbotten längtade Kalle Lindgren hem till Närke igen. Men huset var svårsålt. Så då tog han helt enkelt villan med sig.
NYHETER

När lappsjukan blev för svår drog Kalle Lindgren, 63, söderut.

Med hus och allt. Han tog med sig den gula trävillan från Korsträsk till Kumla.

- En herre som gick förbi sa: Vad är det här för hus, det stod inte här förra veckan.

Han har blivit lite av en kändis i Kumla. Sedan nyheten om husflytten läckt ut har människor vallfärdat till Sörgårdsvägen.

- Det kom en hel familj som var här en timme. De frågade om det verkligen var sant att jag hade flyttat hela huset, berättar Kalle.

Han kan kalla sig rekordhållare i husflytt. Vad Kalle vet har ingen flyttat ett hus så långt förut.

Längtade tillbaka till Närke

Det tog två dagar att köra de tre långtradarna med släp de 107 milen från byn Korsträsk nära Älvsbyn i Norrbotten ner till Smedstorp utanför Kumla i Närke.

- Det är så långt att de fick stanna i Örnsköldsvik en natt.

Efter två år i norr längtade Kalle tillbaka till Örebro-trakten där han tidigare bott i 20 år. Men det gick trögt att sälja den 105 kvadratmeter stora villan.

- Det var dålig efterfrågan. Jag hade hört att någon flyttat sitt hus tidigare däruppe och kontaktade en firma som åtog sig det här.

Lagt ner mycket arbete

Han började räkna. Skillnaden på huspriser avgjorde saken. Kalle köpte huset 1999 för 420 000. Tio år tidigare hade det kostat 610 000 kronor att bygga. I Smedstorp kostar villorna, enligt Föreningssparbankens fastighetsbyrå, från 1,2 miljoner kronor och uppåt.

- Jag räknade noggrant på det här så det inte skulle sluta på 1,3 miljoner. Då hade det inte varit någon bra affär.

Dessutom hade han lagt ner mycket arbete på huset. Renoverat badrum, bytt bänkskivor, tapetserat och målat.

- Jag hade kostat på det 100 000 kronor när jag bodde där uppe. Så jag hade behövt få nästan 550 000 när jag skulle sälja för att få tillbaka pengarna.

Flytten skulle kosta 300 000 kronor och då fick han med sig garaget också. I december förra året var det dags att börja plocka isär huset. Ett par veckor senare var Kalle nöjd Kumlabo.

- Jag trivs bra. Nu blir jag kvar.

Kalles kalkyl

Så gick det till när bostaden flyttades från Korsträsk till Smedstorp

Malin S Ånell