Rika - och rädda

Sveriges förmögna ungdomar i chock: "Det är bara början"

1 av 2 | Foto: ÅKE ERICSON
"Jag kommer bli försiktigare" Överklassens ungdomar har hittills kunnat röra sig fritt på klubbar, restauranger och i butiker. "Efter det som har hänt vet man ju aldrig vad som kan hända", säger en av dem som Aftonbladet talat med. Personerna på bilden förekommer inte i artikeln.
NYHETER

De är landets rikaste ungdomar.

I dag är de skakade och rädda.

- Livet kommer aldrig bli som förut, säger en av dem.

De bor på några av Sveriges mest exklusiva adresser och har levt i tron att ingenting ska hända dem. Nu har deras liv förändrats.

I och med kidnappningen av Erik Westerberg är i dag flera av de mest förmögna ungdomarna i Sverige chockade.

En av landets rikaste personer under 25 år säger till Aftonbladet:

- Det är obehagligt. Den här händelsen visar att människor kan gå hur långt som helst. Jag har fått hotbrev tidigare och lever redan med larm i sovrummet. Men just nu funderar jag och min familj på ytterligare åtgärder.

Aldrig livvakter

Tidigare har den unga överklassen utan problem rört sig i Stockholms city. De handlar i lyxbutikerna på Biblioteksgatan och spenderar ibland tiotusentals kronor på ett enda krogbesök. Men de har aldrig livvakter.

- Nej, de existerar bara när kronprinsessan är här. Jag tror inte att de här ungdomarna egentligen förstår vad som kan hända om de hamnar i fel händer, säger en av vakterna på ett inneställe.

Livvaktsskydd är fortfarande ovanligt i Sverige. Vissa toppar i näringslivet har livvakter periodvis, när företagen bedömer att det finns en hotbild. Bland annat omgavs Lars Ramqvist av livvakter på Ericssons bolagsstämma 2001.

Enligt säkerhetsbranschen har inte efterfrågan på livvaktsskydd ökat.

- Däremot har storföretagens säkerhetstänkande ökat, särskilt efter den 11 september, säger Leif Ahnström, på säkerhetsbolagens branschorganisation Swesec.

Det normala skyddet för en svensk företagsledare är att bostaden är bevakad med larm och kameror.

Men olika typer av positioneringssystem blir allt vanligare.

- Har man ett gps-system i sin bil eller i mobiltelefonen räcker det med en knapptryckning för att larmcentralen ska se exakt var personen befinner sig, säger Leif Ahnström.

"Mer misstänksam"

Även om kidnappningen av Erik Westerberg kom som en chock tror flera av Sveriges unga rika att klimatet i landet är på väg att hårdna.

- Om man tänker efter, hur sjukt det än låter, så var väl det här bara början. Jag kommer bli försiktigare och mer misstänksam mot okända personer. Efter det som har hänt vet man ju aldrig vad som kan hända, säger en av ungdomarna.

Läs också:

Jens Kärrman