Konsultbolag hade vapen för halv miljard

Ingen licens för de 2352 missilerna

NYHETER

Den amerikanska firman skulle träna antiterroriststyrkor.

Och de hade gott om material att träna med – vid ett tillslag hittade agenter 2 352 olagliga missiler.

Vd:n sitter nu häktad för vapensamlingen värd över en halv miljard kronor.

Agenter från amerikanska ATF – som utreder brott mol alkohol-, tobaks- och vapenlagstiftningen – hittade den enorma vapenarsenal vid ett tillslag i förrgår.

Företaget HEAT är en konsultfirma för antiterroristträning. Eleverna kommer från USA, Förenade arabemiraten och Jemen och tränas i polisiär verksamhet på företagets områden i Roswell, New Mexico. Enligt den amerikanska polisen leds företaget av kanadensaren David Hudak, som vistats i USA illegalt.

En säkerhetschef på HEAT säger till AP att det hela rör sig om ett misstag. Han hävdar att företaget trott sig ha tillstånd att inneha de 2 352 missiler och nästan två ton sprängämnen som hittats på området. Och att företaget själva erbjöd polisen att kontrollera samtliga lokaler.

- Vi har tagit kontakt med alla och erbjudit dem att komma hit och titta, säger säkerhetschefen Frank Fish till Roswell Daily Record.

Polisen har dock valt att häkta vd:n David Hudak för vapeninnehavet som värderas till över en halv miljard kronor. Missilerna skjuts från raketgevär och är av ett slag som används för att slå ut lätt bepansrade fordon. Inga raketgevär har dock hittats.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM