Kidnapparnas vita buss hittad i dag

Polisens tekniker arbetar i kväll för att säkra spår

NYHETER

Jakten på de två kidnappare som polisen misstänker är på fri fot går vidare.

Rikslarmet efter den vita buss som Erik Westerbergs kidnappare använt gav resultat i dag.

Bilen hittades och ytterligare en kidnappare – en 61-årig man – anhölls.

Bilen har tagits till polishuset i Stockholm. Tekniker arbetade under söndagskvällen för att säkra spår – som kan få avgörande betydelse i den fortsatta utredningen.

- Bilen hittades i södra Stockholm, säger Leif Jennekvist, chef för länskriminalen, till aftonbladet.se.

Men polisen är mycket förtegen. Leif Jennekvist vill inte säga om nya gripanden gjorts. Dels för att inte varna de som är på fri fot om polisen närmar sig, dels för att många av de som tagits in de senaste dagarna inte har haft något att göra med kidnappningen av Erik Westerberg.

Men vid tillslaget greps ytterligare en man. 61-åringen sitter nu anhållen för delaktighet i kidnappningsdramat.

Hård taktik

Polisen använder en hård taktik. Många har tagits in för förhör och släppts först när polisen övertygats om deras oskuld.

Insatsen är mycket stor – bara i Sverige har mellan 100 och 150 poliser arbetat på flera fronter. Utredningspersonal försöker kartlägga hela kidnappardramat, medan spanings- och underrättelsepersonal hela tiden förser insatsstyrkan med nya adresser och tillslagsplatser.

Ännu vet man inte säkert hur många som varit inblandade i kidnappningen, först senare i veckan tror polisen sig kunna säga hur många de verkligen varit.

Har varit övervakad

- Vi räknar gärningsmän. Vi vet att Erik varit övervakad och vi vet att det har funnits gärningsmän i Europa, säger Leif Jennekvist.

Bedömningen är att det kan finnas ytterligare två kidnappare. Och att de är på fri fot. De ska vara av utländsk härkomst och en av dem är ”kan vara lång”. Mer sägs inte i det rikslarm som utfärdades redan i fredags kväll – sträng förundersökningssekretess råder.

Polisen försöker nu räta ut de frågetecken som fortfarande finns. Fynd vid husrannsakningar har tillsammans med de gripanden som gjorts i Sverige och Frankrike givit nya spår att följa upp.

Läs också:

Mattias Lundell