Pappan: Det var som en dålig film

Familjen levde dubbelliv i fyra dygn - avslöjade de sig skulle sonen dö

NYHETER

Erik Westerberg, 23, såg trött och tagen ut när han släpptes fri.

I fyra dygn har han levt under pistolhot från sina kidnappare.

- Han har legat bunden på en säng med en huva neddragen, vilket gör att han inte kunnat använda ögonen alls, säger hans pappa Lars Westerberg.

Foto: MATTIAS CARLSSON
tvingades följa kidnapparnas order Lars Westerberg, i mitten, reste på kidnapparnas order mellan olika platser i Europa. Om han knystade för någon, i synnerhet polisen, om tillfångatagandet, skulle de döda Erik direkt. Men familjen hade inget val. "Vi hade ingen chans att klara det här själva. Det var en ryggmärgsinstinkt att koppla in polisen", säger Lars Westerberg.

Kosten har varit knapp. Mest medvurst och lite bröd.

- Det var varmt, ibland kändes det nästan som koma har han sagt och stundtals trodde han att han skulle dö.

Pappan grät när han äntligen fick krama sin son i går eftermiddag.

Sedan i tisdags morse har han hela tiden försökt rädda livet på sin kidnappade son.

Han har jagat genom Europa. Hela tiden fick han hemliga meddelanden - och hot om att resten av familjen också var i fara.

- Det var som en dålig film man inte kan tro på, säger han.

Trodde att de skämtade

- Det har varit hopplöst, en fruktansvärd upplevelse. Erik är egentligen förbryllande intakt. Men polisen har berättat för honom att han kanske kommer att få en baksmälla, vi måste säkert ha hjälp, säger Lars Westerberg.

De senaste dygnen har varit som en utdragen mardröm.

Erik Westerberg försvann i måndags och i tisdags morse fick hans föräldrar Birgitta och Lars Westerberg ett telefonsamtal.

- Klockan var tjugo i åtta och jag höll på att knyta slipsen. En kille ringde och spelade upp ett band med Erik som berättade att han var kidnappad. Först trodde vi att det var ett otroligt smaklöst skämt.

Men det var sant.

De skulle döda Erik direkt

Följde de inte instruktionerna skulle de och Eriks storasyster Maria aldrig få se honom igen. Om de ringde polisen skulle de döda honom direkt.

- Vi hade ingen chans att klara det här själva. Det var en ryggmärgsinstinkt att koppla in polisen och de har slitit för oss i Sverige, Belgien, Frankrike och Luxemburg och i Tyskland var de beredda om det skulle behövas, säger Lars Westerberg.

Under fem dagar levde familjen ett grymt dubbelliv. För att inte riskera sonens liv fick bortrövandet inte läcka ut. Dessutom var de tvungna att göra allt kidnapparna krävde för att de inte skulle fatta att polisen var dem på spåren.

I torsdags flög Lars Westerberg till Luxemburg. Samtidigt flyttade dottern hem för att vara ett stöd för sin mamma.

- Det fanns en tidsfrist, om jag inte var på en plats på uttalad tid skulle Erik dö.

Han jagade genom Europa

Han skaffade fram alla pengar, enligt uppgift drygt 10 miljoner kronor.

- Det var väldigt mycket pengar, det är allt jag kan säga för att inte förstöra för polisen.

På plats väntade ett meddelande med nya instruktioner. Lars Westerberg jagade vidare och fick fler meddelanden.

Han blev mer och mer orolig och rädd.

- I början fick jag plocka upp brev och sedan fick jag en mobiltelefon. Det var hemskt att stå på de avtalade platserna och bara titta på telefonen och tänka att "om han inte ringer så har kidnapparen fattat att polisen är efter dem och då kommer jag aldrig se Erik mer". Om ingen ringde var det ju kört.

Men mobilen fortsatte att ringa.

I en förort till Paris var det till sist dags. Pengarna överlämnades. En knapp timme senare fick Lars Westerberg veta var Erik befann sig.

- Minuterna kändes långa som år, och det var varmt i bilen och jag var så nervös och orolig. När jag fick veta ringde jag hem och skrek, vi bara skrek.

Hela familjen var hotad

Sedan gick det undan. Svenska polisen hittade Erik i Gustavsberg söder om Stockholm. Strax efteråt agerade polisen i Frankrike och grep två misstänkta.

Alla pengarna beslagtogs.

Den enorma polisinsatsen verkar har slagit väl ut. I Stockholm anhölls två personer.

- Det var mycket, mycket större än vad jag begrep från början. Men så småningom utsträckte kidnapparna hotet till att gälla hela familjen, berättar Lars Westerberg.

I går kväll stängde familjen Westerberg av telefonen för att få ro att rå om varandra. På bordet stod wienerschnitzel och bearnaisesås som är Eriks favoritmat och efter maten firade familjen återföreningen med konjak.

- Vi vill vila. Min dotter fick en son för tio dagar sedan och nu vill alla vagga honom.

- Han är tydligen tryggande att ha i famnen.

Läs också:

Camilla Norström