Holly och Jessica hittade mördade

Brittiska polisen bekräftade i kväll att de kroppar som hittats var de försvunna flickorna

1 av 3 | Foto: AP
Sörjande människor samlades i dag för att lägga ner blommor på St Andrew´s kyrkogård i Soham. Kropparna hittades sju kilometer därifrån.
NYHETER

I kväll fick Holly Wells och Jessica Chapmans föräldrar till slut mardrömsbeskedet:

Deras döttrar har hittats mördade.

Polisen pressar nu skolvaktmästaren Ian Huntley och hans flickvän Maxine Carr – misstänkta för dubbelmordet på de tioåriga kamraterna.

Sorg och vrede blandas i Storbritannien. Beskedet har väntat i över ett dygn.

- Det kommer att ta dagar innan vi helt säkert kan identifiera dem, säger en polistalesman.

- Men vi är säkra på att det är de.

Arbetat metodiskt

Polisen har arbetat metodiskt med att säkra bevis vid fyndplatsen, i ett skogsområde nära flickornas hem i Soham. Troligtvis är det bara den formella delen av identifieringen som dröjer. Den måste göras av en nära anhörig.

- Vi har meddelat föräldrarna den fruktansvärda nyheten, säger polisens talesman.

Beskedet kom som ett dråpslag. Polisen avbröt kvällens presskonferens för en tyst stund till flickornas minne. Man läste även ett kort meddelande från deras föräldrar.

Jessicas föräldrar säger:

- Vi vill tacka alla för deras godhet och det stöd. Vi uppskattar er hjälp, men vill nu be att få vara för oss själva ett tag.

Hollys föräldrar säger:

- Vi är fortfarande stumma efter förlusten av vår underbara dotter. Vi vill ge vårt uppriktiga tack för allt stöd vi fått under dessa två veckor.

Hundratals med i dagens gudstjänst

Hela dagen har sorgen hållit det lilla samhället i ett grepp.

Tidigt på morgonen började människor samlas vid St Andrewskyrkan och hundratals människor valde att delta i dagens gudstjänst. Samtidigt sökte Holly och Jessicas familjer tröst hos släkt och vänner.

Deras två veckor långa kamp för att hålla upp hoppet är över. Men mardrömmen har bara börjat. Fortfarande återstår en lång polisutredning som förhoppningsvis kan svara på varför de två flickorna mördades.

Rättsläkaren Nat Carey har påbörjat obduktionerna som ska ge de första svaren. Samtidigt har man varit noga med att inte missa några bevis vid fyndplatsen som ligger nära ett militärt flygfält i Suffolk. Polisen hoppas att man ska kunna knyta de två misstänkta Ian Huntley, 28, och hans flickvän Maxine Carr, 25, till mordet. De hålls åtskilda på olika polisstationer och polisen förhör dem om och om igen. Svaren brådskar, på onsdag måste åklagaren lägga fram anklagelserna mot de dubbelmordmisstänkta.

Makabert dubbelspel

Ian Huntley – som ska ha fört bort flickorna – och Maxine Carr verkar ha genomfört ett makabert dubbelspel de senaste veckorna. De känner flickorna från skolan – där han arbetar som vaktmästare och där hon varit elevassistent i flickornas klass – och har i medierna talat om sin sorg. Maxine Carr har gråtande visat upp ett kort som Holly ritade till henne sista dagen före sommarlovet.

Polisen vill inte kommentera varför paret misstänks, men säger att man hittat ”mycket intressanta saker” i skolbyggnaden. Paret har sitt hus på själva skolområdet.

14000 tips till polisen

Flickornas försvinnande blev början på en av de största utredningarna i brittisk kriminalhistoria. 14 000 tips har inkommit och kampen har pågått dygnet runt. Nu måste alla som in i det sista hoppats på en lycklig utgång försöka förstå det obegripliga.

Prästen Tim Alban Jones säger att dagens predikan var en av de svåraste han någonsin skrivit. Han har hela tiden funnits vid föräldrarnas sida.

- Sorgligt nog har vi i Soham sett ett ohyggligt exempel på hur lågt ett mänskligt hjärta kan sjunka, säger han till BBC.

Hela samhället befinner sig i chock. Ilskan finns nära, men tankarna går först och främst till de två familjer som förlorat sina döttrar.

- De här underbara flickorna har varit det första vi tänkt på om morgnarna och det sista vi tänkt på om kvällarna, säger Tim Alban Jones.

Mattias Lundell, Johan Edgar