Israel lämnar ockuperade områden

Lyckade fredssamtal med palestinierna på söndagskvällen

NYHETER

Söndagskvällens fredssamtal mellan palestinier och Israel var lyckade.

På måndagen börjar Israel dra tillbaka sina trupper från ockuperade palestinska områden, enligt AFP.

Det positiva beslutet offentliggjordes efter att Israels försvarsminister Binyamin Ben Eliezer och palestiniernas inrikesminister, Abdel Razaq al-Yahya, suttit i intensiva fredssamtal under hela söndagskvällen.

- Båda sidor kom överens om att starta initiativet på måndagen i städerna Gaza och Betlehem där palestinierna kommer att ta ansvar för säkerhetssituationen, sa en initierad politisk källa enligt AFP.

Nu återstår det att se om våldet håller sig borta från Västbanken eller om fler självmordsdåd kommer.

Efter nyheten avbröt i alla fall en palestinsk kvinna, som sitter fängslad i ett israelisk fängelse strax utanför Tel Aviv, sin 17 dagar långa hungerstrejk.

- Kvinnan samt ett antal andra palestinska fångar avbryter hungerstrejken med omedelbar verkan till följd av det positiva fredsbeslutet, sa advokaten Mamun al-Hashim till AFP.

Ben Eliezer sa att initiativet att dra tillbaka israeliska trupper från ockuperade palestinska områden var ett stort första steg på vägen mot vidare ”säkerhetssamtal”.

- Det här första steget kan ses som en start på en framtida politisk- och säkerhetsmässig process.

Det relativa lugnet till trots grep israeliska styrkor i helgen ett stort antal militanta palestinier, dels cirka 150 i ett stort svep i Hebron i lördags och dels ett tiotal i Gazaremsan på söndagen.

Marcus Noterius