Harry Potterskola skapas - på riktigt

NYHETER

Snart ska häxor och trollkarlar kunna ta examen.

På Irland planerar häxan Bev Richardson att starta en skola för dem.

Ett Harry Potters Hogwart på riktigt.

Foto: WARNER BROTHERS
MAGISKOLA I Irland planeras Europas första universitet för häxor och trollkarlar. På bilden en scen från filmen Harry Potter och de vises sten.

Bev Richardson, 55, vill tillsammans med sin hustru Del, 51, öppna Europas första universitet för trollkarlar och häxor på sitt gods Castle Pook i Irland.

Det engelska paret håller sedan tidigare regelbundna festivaler för häxor från hela världen. Sammankomsterna hålls i deras hem som är smyckat med handgjorda trollspön, kristallkulor, magiska formler och helande dekorationer. På vinden har de mängder av fladdermöss som nattetid släpps ut och får flyga genom huset.

Kallar sig för häxor

Enligt engelska The Times kommer den tänkta skolan att bli ett slags Hogwarts på riktigt.

Paret Richardson kallar sig själva för häxor. Bev, som bär ett stort silverfärgat skägg, brukar varje dag gå ut i skogen för att utföra en lång ritual framför något han kallar sitt altare - ett virrvarr av mossbevuxna stenar. Han beskriver sig själv som en enkel häxa utan någon specifik tradition och han besitter förmågan att tillverka sina egna trollformler. Dessutom säger han sig kunna se feer.

- De är varelser som existerar på en annan form av energinivå än människor och kan bara ses med det perifera seendet. Du ser dem i ögonvrån, förklarar han.

Paret har sju barn

Även hustrun, Del, säger sig vara enkel häxa.

- Jag vill bara att människor ska förstå att allt de behöver är modet för att få tillträde till det magiska som finns där ute. Det finns så många som går ut från universitetet med fantastiska betyg, men egentligen har de ingen aning om världen runt omkring dem.

Paret Richardson, som själva har sju barn, siktar på att snarast kunna starta utbildningen som ska vara högre än den som wicca-rörelsen har för att lära ut trollkonster.

- Liksom andra universitet ska vi ta in lärare som har särskilda färdigheter för att undervisa. Men det handlar inte bara om att undervisa, utan också om att dela upplevelser, säger Bev till The Times.

- Magi handlar om att vända sig till naturen och ta sig tid att tacka för världen runt omkring oss.

Kajsa Hallberg

ARTIKELN HANDLAR OM