Inga djärva tankar – nu vill partierna vara vardagsnära

NYHETER

Vardagen har tagit över valet. Samtliga partier koncentrerar sig nu på frågor som vanligt folk pratar om.

Exempelvis ungdomar utan kondis.

Eller brott och straff.

Som av en händelse presenterar riksdagens båda största partier, socialdemokraterna och moderaterna i dag sina valmanifest.

Socialdemokraterna vill att den statliga speljätten Svenska Spel delar ut en större del av sitt överskott till idrottsrörelsen. Under de kommande fyra åren ska föreningarna få ytterligare 1 000 000 000 kronor att dela på, i genomsnitt en kvarts miljard om året.

Satsningen ska ses som ett inlägg i debatten om allt från de galopperande sjukskrivningarna till feta barn, ungdomar utan kondis och föräldrars klagan över att ständigt finnas till hands för att annars lägger klubbarna ner ungdomsverksamheten för alla utom de mest lovande.

Moderaterna kontrar med en annan köksbordsfråga. De vill höja straffet för grova narkotikabrott till livstid och få fängelserna narkotikafria genom bland annat knarkhundar och glasrutor mellan internerna och deras besökare. Alltför repressivt enligt många, ett ord i rättan tid enligt andra.

De båda största partiernas valmanifest är symptomatiska för årets valrörelse som den hittills har utvecklat sig. Frånvaron av nya djärva tankar är total. I brist på djupare ideologiska motsättningar satsar partierna på vardagsnära frågor som inte kostar särskilt mycket pengar.

Att lösningarna inte är dyra innebär dock inte att de saknar vikt. Det är viktigt att rättssystemet fungerar och att folk inte blir narkomaner på fängelserna. Idrottsföreningarna gör en stor och underskattad insats, både socialt och för svenska folkets framtida fysiska välbefinnande.

Partierna är normalt mycket duktiga på att fånga upp vad som rör sig i folkdjupet och de som har råd tar för säkerhets skull hjälp av sofistikerade opinionsinstitut. Men det var ett av riksdagens fattigaste partier, folkpartiet, som först förstod att vardagen är vägen till framgång i årets val.

När folkpartiet föreslog att de som vill bli medborgare i Sverige ska genomgå ett test i svenska fick partiledaren Lars Leijonborg inte bara ett stort genomslag i debatten. Partiets opinionssiffror hoppade dessutom upp med i sammanhanget rejäla 1,3 procent.

Framgången gick inte precis de andra partierna förbi. Alltså har vardagsbekymren passerat i revy under valrörelsens första stapplande veckor. Mobilförbud i skolan, sprit dygnet runt, hyra ut skattefritt, fler poliser (det vill plötsligt alla ha) och gränser för hur många barn man får klämma in i en dagisgrupp.

Om socialdemokraterna vill ha stöd för förslaget att ge idrotten en miljard till kan de sannolikt vända sig till moderaterna. De vill sälja Svenska Spel till Riksidrottsförbundet som ska få möjlighet att sätta sprätt på överskottet. Det var förra året 3,8 miljarder.

Lena Mellin