Polisen som räddade Erik

Annette Björkqvist, 42: Jag var hela tiden övertygad om att vi skulle hitta honom vid liv

1 av 4
UTBILDAD AV FBI Polisinspektören Annette Björkqvist, 42, sattes snabbt in i jakten på Erik Westerbergs kidnappare. I dramats slutskede fick hon veta att fransk polis griper kidnappare så snart de rör lösesumman. Men svensk polis prioriterade att hitta Erik Westerberg vid liv. Annette Björkqvist larmade sina chefer i Stockholm som genast utverkade garantier för att kidnappningsoffrets säkerhet var absolut viktigast.
NYHETER

Polisen Annette Björkqvist räddade sannolikt Erik Westerbergs liv.

Tack vare henne grep franska polisen inte kidnapparna förrän han var fri.

- Det är det mest dramatiska som hänt under min tid som polis, säger hon.

I fyra dygn var hon Lars Westerbergs stöd.

Här är dramat dag för dag:

Annette Björkqvist, 42, ingår i Stockholmspolisens särskilda förhandlargrupp, utbildad av ameri-

kanska FBI. I vanliga fall är det hennes jobb att lugna självmordskandidater och tala barrikaderade gärningsmän till rätta.

När Erik Westerberg kidnappades i tisdags var hon en av de poliser som sattes in i jakten på gärningsmännen.

"Utsatt för stor press"

- Förhandlarnas uppgift har varit att stötta Lars och Birgitta Westerberg och vara länk till spaningsledningen. Särskilt Lars har varit utsatt för stor press. Mycket har handlat om att nå fram till en pappa som varit rädd, arg och jättenervös, säger Annette Björkqvist.

Hon avbryts av ett högt pip från mobilen: ett sms från en av hennes närmsta chefer.

- Bra jobbat, läser hon och skiner upp.

Men tillägger snabbt att hon är en av många.

- Det är över hundra poliser i Stockholm som har jobbat häcken av sig. Jag var hela tiden övertygad om att vi skulle hitta Erik vid liv.

Tisdag:

Klockan 9 på morgonen blir Annette Björkqvist och ytterligare en polis från förhandlargruppen blixtinkallade. Kidnapparna har hotat döda Erik Westerberg om polisen kopplas in. Det är viktigt att poliserna är så diskreta som möjligt när de kommer till makarna Westerbergs lägenhet på Östermalm i Stockholm.

När kidnapparna ringer igen ber Lars Westerberg - på uppmaning av förhandlarna - om ett bevis på att Erik fortfarande lever. Han ställer en fråga som bara Erik vet svaret på.

Kidnapparen som ringer talar kort och affärsmässigt. Familjen Westerberg har tre dagar på sig att få fram drygt tio miljoner kronor. Samtalet spåras så småningom till en telefonkiosk i Luxemburg.

Annette och hennes kollega jobbar till midnatt då de blir avlösta av nästa förhandlarteam.

Onsdag:

Länskriminalen skickar två poliser till Luxemburg för att få veta så mycket som möjligt om det spårade telefonsamtalet. Annette Björkqvist och hennes förhandlarkollega börjar jobba vid halvniotiden på morgonen. Vid lunchtid ringer kidnapparna och spelar upp Eriks röst från en bandspelare. Han ger det rätta svaret på pappa Lars fråga.

Kidnapparna säger åt Lars Westerberg att åka till Luxemburg, där han ska få vidare besked om överlämningsplats.

Torsdag:

På morgonen tar Lars Westerberg flyget till Luxemburg. Annette Björkqvist och hennes kollega reser med samma plan, men inte i sällskap med Lars.

Kidnapparna kan ha placerat ut spanare på Arlanda.

Förhandlarna checkar in i god tid innan Lars Westerberg anländer till flygplatsen.

De åker i var sin bil till hotellet i Luxemburg. Förhandlarnas hotellrum ligger bredvid Lars Westerbergs med en anslutande dörr.

Förhandlarna försöker förbereda Lars på fortsättningen. Det är mycket möjligt att han får förflytta sig flera gånger innan pengarna ska överlämnas.

Det blir inte många timmars sömn. Oro och spänd väntan håller de inblandade vakna.

Fredag:

Kidnapparna ringer vid lunchtid. Lars Westerberg begär än en gång att få bevis på att hans son lever. Han ställer en fråga. Och får rätt svar. Kidnapparna ger detaljerade instruktioner: Lars Westerberg ska åka till centralstationen och hyra en bil. Därefter ska han åka mot Paris.

Annette Björkqvist håller hela tiden kontakt med polisledningscentralen i Stockholm. Hon åker med en av de civila polisbilarna som följer efter Lars Westerberg. Med jämna mellanrum får han nya instruktioner från kidnapparna på sin mobil. Han ringer i sin tur Annette Björkqvist.

Larmar cheferna i Sverige

Mil efter mil, timme efter timme går bilfärden. Till slut kommer de till Paris.

Fransk polis visar ingen pardon mot kidnappare utan griper dem så fort de rört vid pengarna. Men för svenska polisen är det viktigast att hitta Erik Westerberg vid liv. När Annette Björkqvist får klart för sig hur fransmännen jobbar larmar hon sina överordnade i Stockholm.

De byråkratiska kvarnarna mal mycket fort. Chefen för rikskriminalens underrättelsetjänst, Christer Ekberg, kopplas in. Han talar franska och har goda förbindelser med högt uppsatta personer inom franska polisen. Svenskarna får garantier om att Eriks säkerhet ska gå före allt annat.

Klockan 17.30 lämnar Lars Westerberg väskan med pengarna under en bro utanför Paris. Kidnapparna hämtar väskan och åker vidare i riktning mot Lille. Annette Björkqvist sitter i en av de 13 civila polisbilar som följer efter.

Polisen slår till vid en mack

Poliser i tre länder väntar på att Lars Westerberg ska få adressen där Erik finns. Efter en dryg halvtimme kommer ett sms. En stund senare hittas Erik vid en rondell utanför Gustavsberg söder om Stockholm.

Samtidigt fortsätter jakten på kidnapparna. Efter 16 mil på motorvägen stannar männen vid en bensinmack för att kissa. Då slår polisen till.

När Annette Björkqvist tilltalar dem på svenska tappar de hakan av förvåning. Pengarna ligger slängda i baksätet. Ovanpå har kidnapparna ställt en sexpack öl.

Så här kan polis spåra samtal från kidnappare

Polisens förhandlare har ständig beredskap

Katarina Sternudd